poniedziałek, 10 lipca 2023

Morin Chanchamayo Basilic ciemna 63% Peru z olejkiem bazyliowym


Po wersjach laurowej, cyprysowej oraz tymiankowej z serii Senteurs De Provence od francuskiej manufaktury Morin, przyszedł czas na czekoladę z olejkiem bazyliowym. Wszystkie zastosowane w tej kolekcji olejki eteryczne pochodzą od Baume Des Anges, zaś bazą tabliczek jest 63% ciemna czekolada z peruwiańskiego kakao Chanchamayo. Wszystkie te ziołowe pyszności kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

Basilic pachnie rozgrzanymi słońcem zaroślami, pokrzywą, ziołami, dziką łąką, cytryną. Bazę smaku stanowi tak bardzo Morinowa soczystość i strukturalność, a na niej bazylia w połączeniu z peruwiańskim kakao rozpościera przed nami całe bogactwo nasłonecznionych, zarośniętych łąk... Wszystko to otoczone jest jasną cytrusową poświatą, prowadząca dalej w stronę jałowca, imbiru, a także naparu z pokrzyw oraz nalewki sosnowej. Nie wiem, czy obok cyprysowej, to nie najbardziej rozbudzająca wyobraźnię propozycja z tej kolekcji (nie próbowałam jedynie rozmarynowej i póki co jej nie posiadam).


 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, olejek bazyliowy.
Masa kakaowa min. 63%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 590 kcal.
BTW: 7,4/41,2/45.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz