Francuska manufaktura Morin we współpracy z Baume Des Anges stworzyła kolekcję ciemnych czekolad wzbogaconych o różnorakie olejki - Senteurs De Provence. Na blogu zaprezentowałam już wersje z laurowym i cyprysowym, dziś pora na tymiankowy. Tą kupioną w sklepie Sekretów Czekolady tabliczkę stworzoną z 63% peruwiańskiego kakao Chanchamayo skosztowałam przesiadując przy Kolorowych Jeziorkach w Rudawach Janowickich.
Miąższysta, masywna, a przy tym pełna żywiołowości czekolada - to jest właśnie cały Morin. Choć czekolada pachnie ziołowo i sam tymianek jest dość sugestywny, podczas degustacji lawiruje gdzieś pomiędzy magią samego kakao oraz stworzonymi przez niebanalne połączenie iluzjami. Nie mogę przestać myśleć o jędrnej i soczystej skórce pomarańczowej, leciutko skarmelizowanej - jakże wyraziście ją czuć, choć przecież jest tylko wrażeniem! Jest tu też sporo delikatnych biszkoptowych ciasteczek z cytrusową galaretką, ale takich bardziej wysokojakościowych, niż najpospolitsze. Cóż, Senteurs De Provence zaskakuje - jakże różnych wrażeń mogą dostarczyć ziołowe dodatki.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, olejek tymiankowy.
Masa kakaowa min. 63%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 566 kcal.
BTW: 7/35,8/44,6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz