Dzięki wspaniałemu sklepowi Sekretów Czekolady mogę rozszerzyć eksplorację asortymentu czeskiej manufaktury Ajala, z której dotychczas próbowane przeze mnie tabliczki cechowały się wyrazistymi smakami i mocnymi połączeniami. Dziś dla Was klasyczna siedemdziesiątka bez dodatków, stworzona z dominikańskiego kakao Öko-Caribe (prowincja Duarte). Ta niepozorna tafla, ciemna i lśniąca, okaże się prawdziwą bombą doznań.
Warto zauważyć - Ajala obecnie do swych czekolad single-origin dodaje skromne, acz treściwe karteczki, na których znajdujemy sporo informacji o danym smakołyku - o wiele więcej, niż dotychczas na samym opakowaniu. To urocze i bardzo przydatne.
Czekolada pachnie nieco pikantnie, sugerując dojrzałe wiśnie i czerwone wino. Od pierwszego kęsa zapadamy się w niebywałą kremowość, głębię, soczystość i gęstość - wrażenia płynące z samej konsystencji są po prostu boskie! Smakiem, a w zasadzie kompleksem smaków, który najmocniej daje się odczuć jest kremowy jogurt truskawkowo-wiśniowy wymieszany z pysznym czekoladowo-orzechowym kremem. Dalej odznaczają się soczyste rodzynki skąpane w czerwonym winie, a także cascara, ze swą żywiołową owocowo-kawową specyfiką. Niby to niewiele... Lecz każda z tych nut razem ze strukturą tabliczki tworzy dzieło wręcz dudniące w skroniach swoją energią. Bardzo pozytywne zaskoczenie - pożałowałam po raz kolejny, iż Ajala wypuszcza tak małe gramatury.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz