Dotąd spośród białych czekolad od warszawskiej manufaktury Deseo próbowałam jedynie tej z herbatą matcha. Czas wzbogacić swe doświadczenia - dziś przed Wami wyjątkowa Pistachio Crunch, którą kupiłam w cukierni firmowej w poznańskim Starym Browarze. Ta czekolada została nagrodzona złotem na International Chocolate Awards (European) 2012-22.
Biała bean-to-bar została w niej połączona z czystą pastą pistacjową oraz... paillete feuilletine. Co się kryje pod tą nazwą? Otóż są to francuskie prażynki powstałe z pokruszonych karmelizowanych ciasteczek: naleśników dentelle. Ich drobinki zostały równo zmieszane w całą czekoladowo-pistacjową masę.
Na żadnym zdjęciu nie udało mi się oddać osobliwej, beżowo-zielonkawej barwy tabliczki. Pachniała ona wilgotnym chlebem wieloziarnistym i gęstym, palonym karmelem. W ustach rozpościera przepastne niebo - jakbyśmy jedli mega gęste, a przy tym aksamitne masło pistacjowo-arachidowe, dodatkowo z iluzją konopi. Miękkie i super delikatne prażynki o cudownym karmelowo-pszennym smaku dopełniają dzieła, nadając ciasteczkowego i uroczego charakteru. Czekolada jest pistacjowa w bardzo nieoczywisty sposób; cała jej forma jest nieoczywista oraz tak pyszna i uzależniająca, iż pragnę jej dużo, dużo więcej... Mistrzostwo.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 11,3/41,5/42,6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz