wtorek, 18 grudnia 2018

In't Veld My Favourite Things 74% Kakao + Cassis ciemna Meksyk-Panama z porzeczkami


Czekolady berlińskiej marki In't Veld wywołują we mnie skrajne odczucia. Część z nich była absolutnie magiczna (Mexico Soconusco, 72% Kakao + Ziege), zaś pozostałe - sprawiały zawód, czegoś w nich brakowało (66% Kakao + Milch-Vanille, 84% Kakao Ella, 60% Kakao + Haselnuss). Podczas ostatnich zakupów w sklepie Sekretów Czekolady, postanowiłam sięgnąć po jeszcze jedną tabliczkę od In't Veld, zaciekawiona, w którą stronę przechyli się szala.

In't Veld My Favourite Things 74% Kakao + Cassis to ciemna czekolada stworzona z ziaren Trinitario pochodzących z Meksyku i Panamy, wzbogacona o proszek z czarnych porzeczek.


Czekolada posiadała piękną barwę wpadającą w granaty i fiolety. Pachniała obłędnie sorbetem porzeczkowym upstrzonym kawałkami dobrej ciemnej czekolady, palonej i ziemistej. Pierwsze zapoznanie się z tabliczką to same superlatywy. Zapowiadało się smakowicie.

Po włożeniu kawałka czekolady do ust czujemy inwazję lepkiego błota. Z początku wydaje się, że spektakularność blendu meksykańskiego i panamskiego kakao będzie właśnie tak cudownie inwazyjna i intensywna. W chwilę jednak moje nadzieje zostały zniweczone. Wszystko stało się bardzo porzeczkowe, na dodatek w sposób proszkowy. Jakby do kotła z pyszną ciemną czekoladą wrzucić nadmiar porzeczkowych pastylek, dropsów, tudzież tabletek musujących. Niby był to autentyczny smak dojrzałych, pysznych czarnych porzeczek (wysuszonych staranną metodą), lecz jednocześnie - ów porzeczkowy proszek zdawał się zaburzać konsystencję całej czekolady.


Choć bardzo chciałam, podczas całej degustacji nie byłam w stanie wyłuszczyć charakterystyki samego kakao. Porzeczki wszystko zdominowały, a na dodatek dziwacznie modyfikowały strukturę tabliczki. Zapach 74% Kakao + Cassis był zdecydowanie bardziej obiecujący, gdyż dawał nadzieję na harmonijną fuzję owoców i kakao. Tymczasem, muszę podsumować czekoladę jako dziwną i męczącą. Zdecydowanie... In't Veld nie pozwala przechodzić obok swych produktów obojętnie.

Skład: ziarna kakao Trinitario z Meksyku i Panamy, pełny cukier trzcinowy, surowy cukier trzcinowy, proszek z porzeczek, sól.
Masa kakaowa min. 74%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 583 kcal.
BTW: 8/46/42

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz