środa, 17 października 2018

Domori Criollo ciemna 80%


Po wypróbowaniu 70% blendu Criollo od Domori, przyszedł czas na zwiększenie procentażu. Następne w kolejce były 80% i 90%, które wypróbowaliśmy jedna po drugiej (przez wzgląd na bardzo mały rozmiar - każda ważyła jedynie 25 g), jednak opiszę je w dwóch odrębnych recenzjach. Moje Domori kupiłam oczywiście poprzez sklep Sekretów Czekolady.


Wybitnie deserowa, długo zatrzymująca smak po sobie Domori Criollo 70% mimo wszystko charakteryzowała się dość łagodnymi nutami (choć wyrazistymi). W siedemdziesiątce nie doszukałam się owocowych akcentów, natomiast w osiemdziesiątce uderzyły one od razu, już w zapachu. Woń przywodziła na myśl mieszankę suszonych owoców oraz ciemny chleb, co było jakby rozwinięciem karmelu, kawy i orzechów wyczuwalnych w 70%.


W ustach Criollo 80% była dość twarda i mocno zaklejała, w sposób syropowy bądź miodowy - co pięknie kojarzyło się z typowością Domori. Pierwszym skojarzeniem smakowym była intensywnie spektynizowana, porządnie wysmażona konfitura ze skórek pomarańczy. Następnie poczułam, iż podana ona została z ciemnym chlebem, takim z miąższystą skórką. Producent na opakowaniu wspomniał o figach, daktylach i rodzynkach. Rzeczywiście, całość była utrzymama w takich bakaliowym tonie, ale wyraźnie sucho-palonym, przy paradoksalnej soczystości tychże owoców. Myślałam także o kwasie chlebowym, słodkawym - czy wręcz o jakimś dziwacznym syropie z chleba.

Criollo 80% była bardzo ciekawym rozwinięciem Criollo 70%. Trudno mi ocenić, czy smaczniejszym. Raczej uznaję obie za równe sobie.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 25 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 578,5 kcal.
BTW: 10,5/42,5/33,5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz