czwartek, 13 września 2018

Domori Criollo ciemna 70%


Pora w końcu napocząć serię blendów z ziaren Criollo, którą boskie-włoskie Domori wypuściło jako nowość już jakiś czas temu. Z kolekcji blendów Trinitario do degustacji została mi tylko wersja 100% (na razie jakoś nie mam ochoty na stówki), natomiast podchodząc do 25-gramowych maleństw Criollo postanowiliśmy również rozpocząć od najniższego procentażu, czyli od 70%. Wszystkie moje Domori zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


Maluszek dość długo przebywał już w moich zapasach czekając na swoją kolej, stąd pokrył go osad. Czekolada pachniała mocą subtelnych nut, przede wszystkim deserowo słodkich i przyjemnie palonych. Wyczuwało się, że będzie to tabliczka o wiele bardziej "kawiarniana" niż niemalże jednolicie wiśniowa Trinitario 70%.

 W ustach kęs rozpływał się powoli, w sposób zwarty, choć jednocześnie wypełniający masywnie całe podniebienie. Piszę tą recenzję dobrą godzinę po zakończeniu degustacji i jeszcze czuję smak czekolady, co jest bardzo przyjemnym doznaniem. Domori nigdy nie zawodzi, nie daje o sobie zapomnieć...


Poruszaliśmy się cały czas w obrębie akcentów, które wyraźnie zasugerował już zapach (a także producent na opakowaniu). Karmel i migdały - w dokładnie tej kolejności. Rozkoszna karmelowość, słodka i lekko palona, otula podprażone, delikatne migdały. Wszystko zamyka się w słodyczy i goryczce, nie ma tutaj ani cienia kwaśności. W zasadzie nie myślałam również o żadnych owocach, prędzej o kawie. Wybitnie deserowa, po prostu migdały w karmelu podane z kawą!

Doszukiwać bym się tu mogła jeszcze innych orzechowych nut - trochę gładkiego masła z fistaszków, odrobiny tahini - bo owe wyroby kojarzyły się także z dość masywną konsystencją samej czekolady.

Criollo 70% nie była nieprzebranie bogata jak single-origin od Domori. Cechowała się jednak prostymi i wyraźnymi smakami, sprawiającymi wiele błogiej przyjemności. Na pewno bardziej smakowała mi od Trinitario 70%, choć posiadała od niej zupełnie odrębny charakter. Pozostaje czekać, co zaprezentują wersje blendu obfitsze w kakaową masę.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 25 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 554 kcal.
BTW: 9/37/42

1 komentarz:

  1. Ciekawe, liczyłem na to, że blend criollo będzie bardziej złożony smakowo.

    OdpowiedzUsuń