piątek, 21 kwietnia 2023

Manufaktura Czekolady Grand Cru ciemna Ghana 70%


Lata wstecz, raczyłam się kilkoma tabliczkami od Manufaktury Czekolady wykonanymi z kakao z Ghany. 100%, 70% z nibsami kakaowymi, 70% z kwiatem soli morskiej... Przy recenzji tej ostatniej napisałam, iż muszę wypróbować czystą siedemdziesiątkę z tych ziaren w interpretacji Manufaktury i minęło aż 5 lat nim to się stało. Dziś przed Wami właśnie ona - klasyczna siedemdziesiątka Ghana Grand Cru, kupiona w internetowym sklepie Manufaktury Czekolady.


Tafla o fioletowym odcieniu pachnie kokosem i żurawiną. W smaku uwalnia się ciepły pudding czekoladowo-kokosowy, jeszcze podlany z wierzchu świeżą wodą kokosową. Zarówno smak, jak i konsystencja, przywołują na myśl również wilgotny i miękki baton bakaliowy. Mamy daktyle, rodzynki, a do tego mleczną iluzję z nieodpuszczającą nutą kokosa, a dalej nugat (także mleczny) z orzechów laskowych, arachidowych i włoskich. Dużo się dzieje, a kompozycja cały czas utrzymuje się w deserowo-jesiennym tonie. Nie jest orzeźwiająco, a raczej otulająco. Mój mąż podsumował całość tak: "jakby ludzie dalekiej Północy zrobili czekoladę z wyobrażeniem o ciepłych krajach, a nie mając o nich realnego pojęcia". To była bardzo przyjemna degustacja.


Skład: ziarna kakao, cukier.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 9,5/38/52.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz