środa, 5 kwietnia 2023

Beskid mleczna 55% Wenezuela z 8% kawy Gwatemala


Moją drugą tabliczką powstałą we współpracy manufaktury czekolady Beskid i palarni kawy Mała Czarna jest wariant mleczny o 55% zawartości wenezuelskiego kakao (Caranero Superior Trinitario) połączony z 8% gwatemalskiej kawy Santa Rosa El Morito. Wraz z opisanym już na mym blogu wariantem ciemnym kupiłam ją podczas Beskidzkiego Festiwalu Czekolady w Węgierskiej Górce w październiku 2022 roku.


Ciepłej i jasnej barwy tafla już w przekroju ujawnia maleńkie drobiny kawy, zaś pachnie kusząco orzechowym cappuccino. W ustach wyraźnie czuć chrupkość wyżej wspomnianych drobin, które raczą nas delikatnie palonym smakiem. Sama mleczna czekolad bardzo miękko rozpływa się i gdyby nie ów kawowy strukturalny zadziorek, można by się całkiem rozpaść w błogim niebycie. Nieustannie urzekają liczne, radosne orzechowe nuty. Przeplatają się z iluzją biszkoptu nasączonego kawą. Wszystkie jest słodkie w łagodny sposób; przepełnia spokojem. Czekolada jedzona w towarzystwie kawy z mlekiem owsianych zadawała łączyć się z nią w najprzytulniejszych subtelnościach.

Beskid po raz wtóry pokazuje, jak wiele różnorodnych połączeń może mieć czekolada z kawą - za to, jak i za mnóstwo innych rzeczy ogromnie cenię tą markę.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, nierafinowany cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, kawa Gwatemala Santa Rosa El Morito.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz