poniedziałek, 17 kwietnia 2023

Manoa Ko Hana Rum ciemna 75% Hawaje z rumem


W śnieżny listopadowy wieczór przenieść się na Hawaje... To jest myśl! Za sprawą sklepu Sekretów Czekolady i hawajskiej manufaktury Manoa wszystko jest możliwe. Po raz kolejny, dzięki Manoa mogę skosztować hawajskości do potęgi. Nie dość, że ciemna czekolada o 75% zawartości kakao stworzona została z lokalnych ziaren, to jeszcze rum, w którym zostały maczane - również jest lokalny. Powstał w destylarni Ko Hana - z ręcznie zbieranej, specjalnie dobranej odmiany trzciny cukrowej.


Czekolada w drapiący sposób pachnie farbą, co sugeruje, że degustacja będzie naprawdę mocna... Rzeczywiście, kompozycja jest niezwykle alkoholowa i to w specyficzny sposób, dosłownie jakby walnąć pięćdziesiątkę rumu. Rum jakoby całkowicie przesiąknął kakao, zmodyfikował je, przejął nad nim władzę. O tyle dobrze, że to nie byle jaki rum! Tak jak mamy kawolady, tak tutaj jest to ewidentnie rumolada! Tak ekstraordynaryjna, że aż zahaczająca o obrzydliwość. Dosłownie, podczas degustacji czujemy wręcz płynność alkoholu, takie mokre wrażenie sprawia ta czekolada - wiemy, że ją jemy, ale jest tak, jakbyśmy ją pili. Umiarkowana, lekko karmelowa słodycz próbuje jakoś to wszystko ukoić.

Mam bardzo mieszane uczucia wobec Manoa Ko Hana. Z jednej strony jest wyjątkowa, intrygująca i nie do zapomnienia, z drugiej - bliska skrajności, prawie nie do wytrzymania. Cenne doświadczenie.


Skład: ziarna kakao w rumie, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz