sobota, 1 kwietnia 2023

U Dziwisza mleczna karmelowa


Maly Stozec w czeskich Górach Łużyckich to przepiękne, zaciszne miejsce. Jesiennym popołudniem słońce chyliło się ku zachodowi, było ciepło i pogodnie. Właśnie tam i wtedy, usiedliśmy, by spoglądając dookoła uraczyć się kolejną czekoladą z manufaktury U Dziwisza z Kazimierza Dolnego. Tym razem, było to solidne 100 g mlecznej karmelowej czekolady. Ponownie - cukier nie gra tu pierwszych skrzypiec, choć można by z gruntu zakładać inaczej. Pomimo tego, iż ziaren kakao jest 25%, to za nimi w składzie stoją masło kakaowe oraz mleko w proszku. I to tak naprawdę one wykonują największą robotę - cukier oraz karmelizowany cukier nadają całości właśnie tego błogiego, karmelowego charakteru, lecz baza to przede wszystkim kakao i mleko. Spokojne, beztroskie, miękkie. W zasadzie ciepły wyraz tej czekolady całkiem zlał mi się z widokiem i aurą miejsca, tworząc jedno, kompletne Odczuwanie...


Skład: ziarna kakao 25%, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier, cukier karmelizowany.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 600 kcal.
BTW: 8,7/43,3/43,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz