czwartek, 19 września 2019

Blanxart Congo ciemna 82%


Choć doświadczeń z barcelońską marką Blanxart miałam dotychczas niewiele (Dominicana 82%, Filipinas 44%), zdążyłam sobie wyrobić pewną opinię na jej temat. Sporo tabliczek Blanxart zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady z myślą o górskich wojażach, a główną mobilizacją ku temu była nader przystępna cena połączona z solidną gramaturą (większość ich czekolad ma aż 125 g).

Całą pozostałą w mych zapasach kolekcję Blanxart zabrałam do Peru. W górach spisały się doskonale - nieskomplikowane, niezbyt wykwintne, duże. Było się czym dzielić, a to na szlaku przeogromna zaleta. Wszystkie czekolady od Blanxart wypróbowane w Peru okazały się jednak na tyle mało charakterystyczne, iż dziś nie jestem w stanie napisać ich rzetelnych recenzji. To niezbyt dobrze świadczy o marce, bo choćby zabrane na wyprawę Bonnaty potrafię choćby pokrótce opisać. W przypadku czekolad Blanxart, poprzestanę na przytoczeniu opisów producenta i krótkim wspomnieniom z okoliczności degustacji. Tabliczki Blanxart polecam wszystkim, którzy jedzą dużo czekolady, chcą kosztować czegoś w miarę dobrego, a jednocześnie nie wydawać na to fortuny. Relatywnie niska cena Blanxart jednak przekłada się na jakość nienajwyższych lotów, przeciętność i niezapadanie w pamięć.


Ciemna Congo 82% została wykonana z kongijskiego forastero uprawianego w rejonie Gór Księżycowych. Prócz kakao, w tej okolicy popularne są uprawy wanilii. Kakao stamtąd ma charakteryzować się bardzo owocowym aromatem. Kakao używane przez Blanxart pochodzi z kooperatywy 1000 ekologicznych farmerów.

Do jednych z moich licznych marzeń podróżniczych należy odwiedzenie Gór Księżycowych. Tę tabliczkę jedliśmy jednak w innym przepięknym miejscu, a mianowicie nad brzegiem jeziora Churup położonego w Kordylierze Białej u stóp szczytu Churup. Wędrówka do Churup (a także nieco wyżej położonego, mniejszego jeziora Churupita), była naszym pierwszym etapem aklimatyzacji wysokościowej w Peru. Degustacja Congo 82% odbyła się w całkowitej ciszy i niesamowitej aurze płynącej od czystego, spokojnego jeziora. Zdjęcia znad jeziora dostępne są na moim facebookowym profilu.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier, wanilia.
Masa kakaowa min. 82%.
Masa netto min. 125 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 599 kcal.
BTW: 9/51,8/22,7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz