czwartek, 9 grudnia 2021

Theo & Philo mleczna Filipiny z orzechami pili i ryżem pinipig


Po próbowanej dzień wcześniej wybitnej ciemnej Theo & Philo z orzechami pili, nerkowcami i czarnym sezamem - aż trzęsłam się z ekscytacji na myśl o kolejnej ich czekoladzie z filipińskimi orzechami pili. Tym razem, dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, miałam do czynienia z mleczną tabliczką stworzoną oczywiście z filipińskiego kakao, gdzie obok orzeszków pili występuje ryż pinipig. Ryż pinipig to specjał z Filipin, powstały z niedojrzałych ziaren ryżu kleistego, ubijanych na płasko przed upieczeniem.

Tabliczka urzeka smaczną mlecznością z nieprzesadzoną słodyczą. Jak widać na zdjęciu, również tutaj nie poskąpiono dodatków. Jeśli o nich mowa, w smaku dominują specyficzne akcenty niesione przez orzeszki pili, natomiast konsystencję w dużej mierze tworzy ryz pinipig. Ze znanych mi wcześniej rzeczy, przypomina nieco ryż preparowany, ale w bardziej skonkretyzowanej formie, przyjemnie chrupiący. To czekolada o zdecydowanie delikatniejszych charakterze niż wspomniana wyżej poprzedniczka, ale również jest jedną z ciekawszych Theo & Philo.


Skład: cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, glazurowane orzechy pili (orzechy pili, cukier, olej), ryż.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 9/48/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz