Dziś prezentowana Domori z serii Chacao nie ma wskazanego pochodzenia ziaren kakao. Jest to ciemna czekolada o umiarkowanej zawartości ziaren - 60% - wzbogacona o jakże przepyszny owoc, a mianowicie morele. Tabliczkę kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady. Spróbowałam jej zaś na jednym z licznych szlaków w czeskich Jesionikach.
Fondente Con Albicocca to magia prostoty. Sama czekolada zapewne nie byłaby zbyt górnolotna, lecz w połączeniu z 2% dodatkiem sproszkowanych moreli, dzieje się coś bardzo przyjemnego. Intensywnie odczuwamy słodycz aromatycznych moreli zanurzonych w gęstym syropie. Ta morelowość jest na tyle inwazyjna, iż przywodzi na myśl również bardzo soczyste, acz naturalne galaretki. Kiedy w końcu do głosu próbuje dość kakao, odznacza się jako nuta delikatnie biszkoptowa, co w połączeniu z morelami daje miły ciasteczkowy efekt. Na górski szlak - czekolada bardzo orzeźwiająca i niebanalna. Do degustacji w domowych pieleszach - cóż, nienadająca się do snucia głębszych wynurzeń.
Skład: czekolada ciemna 98% (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa), morele w proszku 2%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 5,5/41/46.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz