Kolejna propozycja z kolekcji G.Nuss od Zottera zakupiona w foodieshop24.pl była zapowiedzią totalnej błogości. Mleczna czekolada o 40% zawartości kakao zespolona z praliną z orzechów nerkowca oraz z całymi orzechami nerkowca, uświetniona karmelem i ananasem, doprawiona dzikim pieprzem, wanilią i cynamonem. Niebo w gębie, nieprawdaż? Tabliczka sama w sobie wyglądała uroczo, pomijając jej przepiękne zdobienia - kolor ciemnego karmelu niezwykle przyciągał. Kompozycja pachniała drewnem, wiklinowym koszem, masłem oraz lodami orzechowo-karmelowymi. Jedynie w przekroju brakowało orzechów nerkowca w całości lub w większych cząstkach - tak, ich mogłoby być zdecydowanie więcej. Przejdźmy jednak do sfery smaku...
O dziwo, czekolada wydaje się bardzo cynamonowa, a przecież cynamon plasuje się na ostatnim miejscu w składzie! Myślałam o karmelowym mleku skondensowanym z cynamonem oraz nerkowcach prażonych w karmelu z cynamonem. W gruncie rzeczy, jest tu mało orzechowo w porównaniu do innych G.Nuss. Już w poprzednim akapicie narzekałam na zbyt małą ilość orzechów w cząstkach; zaś nerkowce zawarte w pralinie chyba tylko podbijały wszechogarniającą karmelowość (nie wspominając o ananasie, który zaskakująco znalazł swe miejsce w kompozycji). Dziki pieprz i wanilia dla odmiany zdają się podkreślać cynamonowość. W efekcie otrzymujemy czekoladę totalnie cynamonowo-karmelową, która przez swoją mocną słodycz i przyprawowość przypomniała mi o Soklet Desi Rabdi.
Chciałoby się tu jednak więcej orzechów, chciałoby...
Skład: orzechy nerkowca 32%, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), suszony ananas, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, dziki pieprz, wanilia, cytryny w proszku (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon.Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 8,7/40/44.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz