wtorek, 6 lipca 2021

Fjåk Caramelized White Gingerbread biała karmelowa z piernikami, cynamonem, kardamonem, goździkami i imbirem


Pewnego wieczoru potrzebowałam jakiegoś słodkiego pewniaka, którym będę mogła się do cna zachwycić, ale nie będzie wymagał ode mnie zbyt dużo myślenia. Instynktownie skierowałam się ku kolejnej pozycji z nordyckiej kolekcji od norweskiej manufaktury Fjåk, w którą zaopatrzyłam się dzięki sklepowi Sekretów Czekolady. Carmelized White Gingerbread - dla mnie, fanki przypraw korzennych, sama ta nazwa jest już zapowiedzią rozkoszy, tym bardziej, iż rozsmakowałam się już w czekoladach od Fjåk. Karmelowa biała czekolada wewnątrz zawiera przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki i imbir, natomiast zewnątrz posypana rozstała kawałkami norweskich pierniczków, mniejszymi i większymi. Kompozycja prezentuje się przepięknie, sielankowo.


Czekolada jest po prostu złota! Upstrzona jeszcze klejnocikami w postaci piernika. Pachnie piernikowym szaleństwem, obezwładniająco korzennie, cudownie! Na podniebieniu układa się spokojną gładkością, jest niebywale błoga, a przy tym pełna i ma w sobie coś z wszechogarniającej masywności. Karmelowość uknuta z fuzji masła kakaowego, cukru trzcinowego oraz mleka jest podrasowana do królewskiego pułapu. W połączeniu z idealnie wyważoną, acz mocną korzennością, smakuje niczym najlepszy miód. Same pierniczki okazują się delikatne na tyle, że nie wyróżniają się na tle czekolady; stanowią jej spójne dopełnienie i strukturalne urozmaicenie. Czekolada jest korzenna i karmelowa, a ciasteczka również. 

Właśnie czegoś takiego potrzebowałam w dniu łasucha... Choć mogłabym więcej i więcej! Takie białe czekolady to dla mnie prawdziwy raj.


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, mleko w proszku, cynamon, kardamon, goździki, imbir, norweski piernik (mąka, syrop, cukier, przyprawy).
Masa netto: 53 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz