Powracamy do eksploracji asortymentu fińskiej manufaktury Goodio, który nabyłam dzięki sklepowi Sekretów Czekolady. Dziś mam dla Was coś klasycznego, choć nie do końca - spod skrzydeł Goodio wychodzą wszak niezbyt typowe tabliczki. Tutaj mamy 71% ekwadorskiego kakao Arriba, a więc klasyka. Jednakże czekolada jest surowa i posłodzona cukrem kokosowym, co charakterystyczne dla Goodio.
Nieduża, zgrabna tafla pachnie lawą, melasą oraz słodziutkim dżemem truskawkowym. W ustach układa się proszkowo-piaszczyście, choć jest przy tym gęsta i owocowo soczysta. W swych nutach smakowych jest bardzo ekwadorska - ma w sobie wszystko, co kojarzy mi się z ziarnami Arriba. Mnóstwo tu aromatycznego kwiatowego syropu oraz ziemistych wulkanicznych nut. Ogromną rolę odgrywają akcenty lukrecjowej wiśni oraz intensywnego truskawkowego dżemu wymieszanego z kakaowym proszkiem. Czekolada jest w pewien sposób poważna, a także konsekwentna w smaku. To kawał solidnej roboty, choć pochyliłam się nad nią bez jakiejś wyjątkowej ekscytacji. Było po prostu dobrze.Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 71%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 549 kcal.
BTW: 8,9/33,9/32,3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz