czwartek, 8 lipca 2021

Antidote ciemna 73% Ekwador z kawą i kardamonem


Kakia jest grecką boginią grzechu i występku; to właśnie jej imieniem nazwano kolejną kuszącą czekoladę od Antidote, dziecka austriackiej czekoladniczki Red R.Thalhammer. Kuszącą? A jakże, skoro ciemną 73% tabliczkę stworzoną z ekwadorskiego kakao Arriba Nacional uświetniono kawą i kardamonem, lubianymi przeze mnie dodatkami. W asortyment Antidote zaopatrzyłam się w sklepie Sekretów Czekolady.


Tafla od spodu upstrzona jest kawową kruszonką i kardamonową posypką. Pachnie najprościej w świecie - mocną fuzją kwiecistego kakao, palonej kawy i wiercącego w nosie kardamonu. W ustach dość powściągliwa czekolada prezentuje przede wszystkim kwaskowate nuty jabłka i kwiatów, wzbudzając dobitne skojarzenie z ryżem jaśminowym zapiekanym z niezbyt jeszcze dojrzałymi jabłkami w cynamonie. W cynamonie i oczywiście w kardamonie, który staje się coraz intensywniejszy z każdym kęsem. Traktuję kardamon jako gwóźdź programu.

Wobec kawy mam natomiast mieszane uczucia. Kawowa kruszonka jest dość twarda i owa twardość nieco się naprzykrza. Z drugiej strony, jej smak jest intensywnie palony - w połączeniu z mocą czekolady wrażenia stają się przyjemnie wybujałe. Zastawiam się, jaką inną - mniej ostrą - formę można by tu nadać kawie, aby nadal dobrze spełniała swoją smakową rolę.


Skład: ziarna kakao, pełny cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, ziarna kawy, kardamon, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 9/46/46.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz