niedziela, 4 lipca 2021

Dick Taylor Hazelnut Milk Chocolate mleczna 55% Brazylia z orzechami laskowymi


Mleczna czekolada z orzechami laskowymi to klasyk, lecz w wykonaniu kalifornijskiej manufaktury Dick Taylor nawet klasyka nie musi być oczywista. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady Hazelnut Milk Chocolate została stworzona z 55% brazylijskiego kakao, cukru trzcinowego, organicznego mleka w proszku oraz delikatnie prażonych oregońskich orzechów laskowych, a doprawiono ją wanilią. Zastosowane mleko pochodzi z Alexandre Family Farm i ze względu na genetykę chowanych tam krów jest bezpieczne dla osób uczulonych na kazeinę.


Tabliczka ma wygląd tak soczysty, że aż wygląda na mokrą. Całe wnętrze tafli wypełnione jest kruszonką z orzechów laskowych. Wszystko pachnie przeobłędnie wilgotnymi i świeżymi orzechami laskowymi, leciuteńko uprażonymi. Sama czekolada również wydaje się być ziemiście orzechowa, co jeszcze nakręca pociągający efekt.

W  ustach również czekolada okazuje się cudownie soczysta, a przy tym kompleksowo leśna - mokra ściółka, drewno, ziemia, no i oczywiście całe mnóstwo wyśmienitych orzechów laskowych. Ich drobne kawałki przyjemnie i lekko chrupią; na tyle spójnie zlewają się przy tym z czekoladą, iż nie jest mi w ogóle szkoda, że nie pojawiły się w większym formacie. Całość jest bardziej orzechowo-mleczna niż jakoś banalnie słodka, toteż w beztroskim zachwycie znika bardzo szybko i zupełnie nie ciąży.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku A2/A2, tłuszcz kakaowy, orzechy laskowe, wanilia.
Masa kakaowe min. 55%
Wartość energetyczna w 100 g: 57 g. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz