poniedziałek, 12 lipca 2021

Coco Colombian Dark ciemna 61% Kolumbia


Coco jest szkocką manufakturą z siedzibą w Edynburgu, bazującą na kakao kolumbijskim oraz współpracującą z licznymi artystami mającymi wkład w projekty graficzne opakowań. W asortyment tej marki zaopatrzyłam się dzięki sklepowi Sekretów Czekolady i jego eksplorację postanowiłam zacząć od klasycznej propozycji - ciemnej czekolady o 61% zawartości kakao.


Rzeczywiście, opakowanie naszej Coco bardzo przyciąga wzrok, natomiast sama tabliczka jest podzielona na najprostsze kostki. Jej zapach zaciekawia - stanowi miks dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, marakui oraz pikantności piernika.

Pierwszy kęs dziwi i niesie wrażenia jakby zupełnie oderwane od atrakcyjnych doznań ze sfery zapachu. W tej czekoladzie jest dużo chłodu. Zdaje się być mocno lekowa, jak jakieś pastylki do rozpuszczania, a przy tym budzi też skojarzenia z porządnie schłodzonym naparem z ziół. Odnajdujemy wyblakłą lukrecję i lekko posłodzoną miodem szałwię. Narzucają się też myśli związane ze stewią. Nie opuszczało mnie wrażenie, iż cukru jest tu zbyt wiele, a kakao prezentuje się ze zbyt małą intensywnością. Nawet sama znaczna słodycz układa się w ustach krótko, szybko się urywa, a więc w gruncie rzeczy jest mało inwazyjna.


Pod koniec nasila się posmak pestek z czarnej porzeczki, rysując coś na kształt owoców leśnych zaklętych w lekową pastylkę. Miałam wrażenie, że jem coś surowego i bezwzględnie uładzonego zarazem, wypranego z dzikości. Tak, moja pierwsza czekolada od Coco to było zdecydowanie dziwaczne doświadczenie.


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa non-GMO, ekstrakt z wanilii.
Masa kakaowa min. 61%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 579 kcal.
BTW: 5,4/41/49.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz