W wielkanocną niedzielę chcieliśmy z okolic zapory na Jeziorze Pilchowickim udać się do Dzikiego Wąwozu. Dopadła nas jednak lekka irytacja, gdy okazało się, że aktualnie oznaczony szlak prowadzi zupełnie inną drogą, niż przedstawiała do nasza mapa. Nim odnaleźliśmy faktyczne wejście do Dzikiego Wąwozu mieliśmy już obawy, czy aby na pewno nowe oznaczenia prowadzą właśnie tam. Aby opanować narastające nerwy intensyfikowane przez zmęczenie, zatrzymaliśmy się nad Bobrem w Pilchowicach na czekoladową degustację i kawę z termosu. Co zabawne (choć przez chwilę zrobiło się strasznie), drewniana ławka na której przysiedliśmy złożyła się pod nami jak zapałka wraz z towarzyszącym jej daszkiem i stołkiem. Na ukojenie nerwów idealna okazała się Georgia Ramon Peru Natural & Cocoa-Nibs Trinitario, czyli biała peruwiańska czekolada o 45% zawartości masła kakaowego, wzbogacona o kakaowe nibsy zatopione w jej wnętrzu. Tak jak wszystkie moje czekolady niemieckiej marki Georgia Ramon, zakupiłam ją w sklepie Sekretów Czekolady.
Całkiem niedawno uwiodła mnie biała dominikańska Georgia Ramon Vanille, totalnie zdominowana przez wspaniałą wanilię z Tahiti. Teraz przede mną była niczym niezmącona peruwiańska biel, bowiem średniej i małej wielkości nibsy kakaowe zdawały się w ogóle nie zaburzać jej struktury i charakteru. Sama biała czekolada była niesamowicie aksamitna i lekka, umiarkowanie słodka i tłusta, a bardziej "obłoczkowa", niczym urokliwy sen. Majaczyły w niej subtelne nuty migdałów, kokosa i kwiatów. Nibsy kakaowe były soczystą kontynuacja białej czekolady, jej charakternym rozwinięciem - choć też nie można odmówić im łagodności. Relatywnie miękkie, pozbawione ordynarności, z akcentami drewniano-kawowymi - sprawiały, iż cała tabliczka stała się pełna i kompleksowa, zupełnie nie nudna - choć teoretycznie tak prosta.
Nie umiem wybrać, czy smakowała mi bardziej od Vanille - to są po prostu dwie zupełnie odmienne czekolady. Obie warte wypróbowania, obie oryginalne, ciekawe, pyszne i doskonale wykonane.
Skład: tłuszcz kakaowy, surowy cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, nibsy kakaowe.
Masa kakaowa min. 45%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 633 kcal.
BTW: 7/51/39
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz