czwartek, 17 stycznia 2013

Wedel mleczna z cząstkami pomarańczowymi


Edycja limitowana Boże Narodzenie 2012.

Wedel leci w kulki z limitowanymi edycjami. Tej zimy jedyną nowością wśród limitowanych czekolad była mleczna z cząstkami pomarańczowymi. Całą resztę smaków znam już sprzed roku, a niektóre nawet i sprzed dwóch lat. No cóż... pomysły się kończą? A przecież jest tyle opcji nowych świątecznych smaków!

Pomarańcza. Gorzkie czekolady ze skórką pomarańczową są aromatyczne i przepyszne. Skórka pomarańczowa w bakaliowych czekoladach mlecznych również sprawdza się jako miły dodatek. Ale cząstki pomarańczowe? Cóż to jest? Pierwsza myśl przywodzi boskie wyobrażenie o soczystych kawałkach świeżej pomarańczy zatopionych w rozpływającej się w ustach czekoladzie. Oczywiście to nonsens. Czym więc są cząstki pomarańczowe w czekoladzie Wedla? Tak jest, niestety - samą chemią...

Nad samą mleczną czekoladą Wedla rozwodzić się nie będę - jest na poprawnym poziomie (jak zawsze, gdy tylko nie zostaje połączona z paskudnym "mlecznym" nadzieniem). Rzeczone cząstki pomarańczowe pomimo swego chemizmu również nie są najgorsze. Nie są ani za twarde, ani za miękkie. Nie nadają też całokształtowi sztucznego posmaku, a po prostu lekko świąteczną, owocową nutę. W miarę dają radę. Szkoda jednak, że pomarańcza to tylko kilka procent zagęszczonego soku i aromat... Cóż. Wszyscy oszczędzają na wartościowych surowcach. Kakao w czekoladzie też coraz mniej... (29%???) To smuuutne.

Rodzimy Wedlu, niestety, najnowszych czekolad z owocowym nadzieniem najprawdopodobniej nie spróbuję (no chyba, że ktoś mi je zafunduje, albo zostanę poczęstowana ;)). Szkoda kasy!!! Że niby "unikane" i "intensywne"? Że niby "nowy wymiar przyjemności"? Może i tak, ale już nie dla mnie...

Skład: cukier, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, cząstki pomarańczowe 10% (glicerol, syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczony przecier jabłkowy, zagęszczony sok pomarańczowy 6%, błonnik pszenny, cukier, tłuszcz roślinny, skrobia ryżowa, pektyna, kwas cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy, kwas askorbinowy, kurkumina), tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa, polirycynooleinian poliglicerolu, aromaty.
Masa kakaowa min. 29%.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 517 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz