sobota, 26 stycznia 2013

Lindt Strawberry Cheesecake mleczna z nadzieniem z serka śmietankowo-truskawkowego i kawałków ciasta


To pierwsza czekolada, którą zjadłam mając już tytuł inżyniera ;).

Po rozdarciu sreberka mój Ukochany nie ukrywał zachwytu. Zapach kakao mieszał się z aromatem kwaskowo-owocowym, co przywołało na myśl jedną z jego ulubionych tabliczek - białą Lindt Zitrone-Buttermilch. Swoją drogą lindtowskie mleczne czekolady z typowo jogurtowo-owocowym nadzieniem (Joghurt Himbeer-Vanille oraz Joghurt Erdbeer-Rhabarber) również były cudowne - tak więc jak najszybciej podzieliliśmy Strawberry Cheesecake na kostki i oddaliśmy się błogiej konsumpcji :D.

 Pomimo, że przed degustacją pieczołowicie przestudiowałam skład czekolady, nie wiem dlaczego, spodziewałam się, że w nadzieniu zawarte będzie również coś na wzór sosu truskawkowego. Niczego takiego nie znalazłam w środku, co przez moment mnie rozczarowało. Ale przecież producent nie obiecał niczego takiego w składzie :). Być może, zmyliło mnie kuszące zdjęcie sernika na opakowaniu. 

Mleczna czekolada Lindta pyszna jak zawsze, ale co zastaliśmy w środku? Mamy to fajne, kwaskowate nadzienie jogurtowo-twarożkowe, o jasnej barwie - właśnie tego się spodziewaliśmy :). W nim zanurzone zostały chrupiące drobinki liofilizowanych truskawek, a także kawałeczki ciasta - nie poskąpiono obu dodatków i są mocno wyczuwalne. Możecie sobie wyobrazić, że całość jest bardzo smakowita. Truskawkowy sernik i do tego TA czekolada... :) Jest super! No może, gdyby rzeczywiście dodano trochę tego sosu truskawkowego - było by jeszcze lepiej ;)...


Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny, jogurt w proszku z odtłuszczonego mleka, tłuszcz mleczny, laktoza, śmietanka w proszku, mąka pszenna, truskawki 1%, serek śmietankowy w proszku 1%,  lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy, skoncentrowany sok cytrynowy, aromaty naturalne, białko mleka, sól, aromaty, ekstrakt słodowy jęczmienny, węglan amonu, wodorowęglan sodu, syrop ze skarmelizowanego cukru.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 549 kcal

1 komentarz:

  1. No to zapamiętasz tę czekoladę na zawsze :))
    Nazwa cheesecake sugeruje, że w smaku jest pysznie, cudownie serowo-kremowa...

    OdpowiedzUsuń