sobota, 19 stycznia 2013

Ritter Sport Dunkle Nugatcreme mleczna z nadzieniem kakaowo-orzechowym


Edycja limitowana zima 2012/2013.

 Mroźny, pełen śniegu dzień to idealna okazja na spróbowanie kolejnej czekolady z zimowej edycji Rittersport. Marka ta częstokroć zaskakuje mnie ciekawymi nadzieniami, lecz prostota w składzie czekolady to dla mnie zawsze dobre rozwiązanie. Gdyby nie tłuszcz roślinny, naprawdę nie miałabym się czego doczepić w liście składników Dunkle Nugatcreme. Skład czekolady wskazuje na harmonijne połączenie kakao, mleka i orzechów - bez zbędnych kombinacji. Jak było naprawdę?

Czekolada nugatowa przywołuje od razu moje wspomnienia dotyczące pysznej lindtowskiej edycji Schichtnougat. Rittersport ze swoją Dunkel Nugatcreme niestety nie dorównał tamtym produktom. Owszem, jest to czekolada poprawna, przyjemna w degustacji. Smak czekolady jest prosty jak budowa cepa. Trzy główne nuty smakowe przenikają się wzajemnie. Konsystencja nadzienia jest gładka i aksamitna - wraz z warstwą czekolady przyjemnie rozpływa się w ustach. Brakowało tu jednak maleńkich drobinek orzechów, jakie zostały użyte w nugatach Lindta. Generalnie, całej czekoladzie brakuje intensywniejszego orzechowego akcentu. Na dłuższą metę, smak był zamulający. Większa zawartość orzechów na pewno dodała by tej czekoladzie charakteru i uczyniła ją bardziej wyjątkową. W tym przypadku mamy do czynienia z produktem dobrej jakości, jednakże przeciętnym.

Warto zwrócić uwagę na to, że Dunkle Nugatcreme zawiera aż o 10 g mniej cukrów prostych, niż ostatnio degustowane przeze mnie czekolady Milki czy Wedla. Jest to niezwykle cenna informacja mówiąca nam o tym, czy producent nie dodał do swego produktu nadmiaru sacharozy, szczędząc tym samym tych prawdziwie szlachetnych składników czekolady. To ważne, także dla naszego zdrowia!


Skład: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, miazga z orzechów laskowych 10%, tłuszcz roślinny, laktoza, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, śmietanka w proszku, lecytyna sojowa, aromat naturalny.
Masa kakaowa min. 30%.
Masa netto: 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 567 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz