Jeszcze za czasów Sekretów Czekolady z pozostałymi dostępnymi tam tabliczkami belgijskiej manufaktury Mike & Becky zamówiłam ich setkę, choć już od jakiegoś czasu mój mąż niespecjalnie miał chęć na ten typ czekolady. Caribbean Blend 100% czekała w moich zapasach na odpowiednią dla siebie okazję. Ostatecznie, zabrałam ją na Wigilię do poznańskiego studia jogi Sankalpa, wobec którego mam ogromny sentyment (to tu byłam na mojej pierwszej jodze w życiu). Podzieliłam tabliczkę na wiele części i zapewne niejedna osoba miała pierwszą okazję spróbować czegoś takiego.
Do stworzenia tej czekolady użyto blendu ziaren Trinitario ze zbiorów w 2021 roku: dominikańskich La Gina i belizyjskich Maya Mountain. Mamy tu udział 5% masła kakaowego, co zdecydowanie czuć w konsystencji - jest gładziutko. Zapach czekolady jest przede wszystkim cytrusowo-ziemisty. Jej gładkość bardzo uprzyjemnia degustację. Jak na setkę, jest niezbyt ciężka, umiarkowanie wilgotna i dość spokojna, o niskiej goryczce. Rządzą delikatne cytrusy, lekko słodzona żurawina oraz ciepła od słońca ziemia. Myślę, że mój mąż może żałować, iż go nie poczęstowałam, bo to naprawdę nienachalna seteczka.
Skład: ziarna kakao 95%, tłuszcz kakaowy 5%.
Masa kakaowa 100%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 599 kcal.
BTW: 6,9/55,6/6,7.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz