środa, 11 grudnia 2024

La Naya Madagascar Sambirano ciemna 73%

Ta tabliczka jest przedostatnią, jaką miałam jeszcze w zapasach z zakupów w nieodżałowanych Sekretów Czekolady. Klasyka gatunku, czyli ziarna Madagaskar Sambirano z plantacji Akesson, w ciemnej czekoladzie 73% - stworzyła dla nas litewska manufaktura La Naya. Na plantacjach Akesson kakaowce rośną wraz z pieprzem i innymi przyprawami, co naturalnie wpływa na bukiet ziaren.

La Naya powiązała tę czekoladę ze słowem "audaciousness", czyli gotowością do podejmowania ryzyka. Cóż, Madagaskar oferuje wiele skrajności i dzikości; jest przygodą samą w sobie. Ach, uwielbiam te różnorodne opisy znajdujące się wewnątrz opakowań single-origin od La Naya! Sugestie smakowe, jakie producent ma dla nas, to: dojrzały ananas, mango, maliny, truskawki; łagodny aromat owoców tropikalnych pomiędzy lekką kwaśnością a głęboką słodyczą w długo utrzymującym się posmaku. Dla mnie, przez większość degustacji, dominował koktajl ananasowo-żurawinowy na gęstym kefirze, mało soczyste jabłko oraz lekko wilgotna ziemia. Od razu można się zorientować, że to Madagaskar, ale te ananasowe wrażenie pokręca słodycz, więc nie zatapiamy się w ziemisto-kwaskowatej głębinie. Smacznie i konkretnie. 

 Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 570 kcal.
BTW: 8/45/32.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz