sobota, 10 czerwca 2023

Manufaktura Czekolady mleczna 44% Kuba


Tyle miałam w swych zapasach tabliczek z Manufaktury Czekolady, aż tu teraz została mi ostatnia! Mleczna czekolada o 44% zawartości kubańskiego kakao ma się według producenta cechować "lekką goryczką i nutami drzewa mahoniowego". Pokryta już lekkim nalotem, stonowana w swej barwie, pachniała przede wszystkim waniliowo i karmelowo.


Czekolada jest gęsta i masywnie oblepiająca, a przy tym intensywnie słodka z bardzo zaspokajający oraz ciepły sposób. Krążymy wokół miodu, cukru trzcinowego, pinacolady, wiórków kokosowych obtocznych w mleczku kokosowym; dalej mamy także przypalony cynamonowy karmel. Wyraźnie prezentuje się wanilia (obecna w składzie) - sugerując z pozostałą paletą smaków roztapiające się lody waniliowe oraz mocno zaparzony rooibos z olejkiem waniliowym. Słowem: Kuba 44% to tropikalny deser. Wspomnianych na opakowaniu drewnianych nut raczej tu nie czuję. Zupełnie inna od mlecznej Mexico Zoque - warto przetestować sobie obie te czekolady.


Skład: cukier, ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, lecytyna słonecznikowa, laska wanilii.
Masa kakaowa min. 44%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 561 kcal.
BTW: 10/34/53.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz