wtorek, 6 czerwca 2023

Beskid Reputation mleczna 42% z nibsami kakaowymi i karmelizowanymi migdałami

 

Po Curiosity, przyszedł czas na kolejną czekoladę z Beskid Chocolate inspirowaną piwem z browaru Pinta. Reputation, tak jak Curiosity, kupiłam na Beskidzkim Festiwalu Czekolady. Jest inspirowana imperialnym stoutem o tej nazwie. To mleczna czekolada o 42% zawartości kakao (blend), posypana kakaowymi nibsami z ziaren Kolumbia Tumaco oraz karmelizowanymi syropem klonowym, solonymi migdałami. 


Tabliczka pachnie orzechami w miodzie, ciepłym karmelem i ciepłym kakao. Kruszonka z lekko karmelizowanych migdałów często jest drobniejsza od kakaowych nibsów, jednak jak się zaraz przekonamy - w smaku odznaczy się mocniej (jest jej też po prostu więcej). Całość jawi się jako zbożowa, słodka i rześka. Mimo mlecznej, beztroskiej słodyczy, dzięki głębi kakao idziemy nawet bardziej w stronę koniaku, likieru, whisky czy miodu pitnego, niż imperialnego stoutu (choć przecież ten rodzaj piwa też potrafi być mocny, syropowy).

Drobne dodatki są jak najbardziej ok - wyróżniają się, przyjemnie chrupią, podbijają zbożowo-orzechowy efekt, ale nie przytłaczają błogiej czekolady, w której nurzamy się bez przeszkód. Mamy skojarzenia z delikatnymi, acz dobrze wypieczonymi wafelkami, batonami orzechowo-zbożowymi zlepionymi miodem. Odznacza się syrop klonowy, w którym karmelizowane są migdały - bardzo dobrze pasuje do wyrazu samej czekolady.


Reputation to czekolada dobra na wszystko. Otulająca, chrupiąca, miękka, ciepła, słodka, kakaowa. Pyszna.

Skład: cukier, ziarna kakao, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, karmelizowane migdały 6,6% (migdały, syrop klonowy, sól), nibsy kakaowe Kolumbia Tumaco 3,3%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz