wtorek, 7 czerwca 2022

Fossa Spicy Mala ciemna 65% Indonezja i Filipiny z orzechami arachidowymi, sezamem, chili, pieprzem syczuańskim, kardamonem, zielem angielskim, cynamonem, anyżem i koprem


Poszłam za ciosem po wypróbowaniu pikantnej Chilli Peanut Praline z singapurskiej manufaktury Fossa, prędko sięgając po kolejną utrzymaną w podobnym klimacie propozycję, a mianowicie Spicy Mala. Jest to ciemna czekolada o 65% zawartości kakao z Indonezji i z Filipin, inspirowana azjatycką przyprawą mala, sporządzaną na bazie chili i pieprzu syczuańskiego. Te dwa składniki znajdziemy również w naszej tabliczce, zakupionej w sklepie Sekretów Czekolady. Oprócz nich, kompozycję tworzą: orzechy arachidowe, sezam, kardamon, ziele angielskie, cynamon, anyż i ziarna kopru. To musi być naprawdę COŚ!

Tak jak uprzednio opisywana ostra koleżanka, również Spicy Mala odznacza się drobinkami przypraw widocznymi przezierającymi przez czekoladową masę. Jej zapach wręcz szokuje niesamowitą świeżością bogactwa przypraw, powodując niebanalne i bardzo przestrzenne skojarzenie z czystym, wywietrzonym pokojem w dobrym hotelu.


Czekolada od samego początku daje znać o swojej pikantności, lecz robi to w o wiele bardziej zróżnicowany sposób niż Chili Peanut Praline. Jest przede wszystkim mocniej ziołowa, no i sezam jest zarówno smakowo, jak i strukturalnie wyczuwalny - pełni tu ważniejszą rolę od orzechów arachidowych. Kakaowa baza zdaje się być dość neutralna przy tym wszystkim i naprawdę ciężko jest cokolwiek powiedzieć o walorach indonezyjsko-filipińskiego blendu. Z biegiem degustacji, czekolada robi coraz cieplej i przytulniej w buzi, choć przychodzi też na myśl dziwne porównanie z mentolowymi papierosami bądź zleżałymi miętówkami.

Ciepło i przytulnie? Później jest mocniej... Na tyle, że towarzyszący mi w degustacji Mąż wymiękł... Ziele angielskie odznacza się ze sporą pompą, tańczy z kardamonem oraz z niesamowitymi i dobijającymi chili oraz pieprzem syczuańskim. Dopiero w finiszu swoją łagodnością urzekły mnie orzeszki, które pojawiły się niczym nagroda, iż wytrzymałam tą ekstremalną podróż.

Do częstszego próbowania chyba wybrałabym Chili Peanut Praline, lecz Spicy Mala należy się medal za zróżnicowanie.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, orzechy arachidowe, sezam, suszone chili, pieprz syczuański, kardamon, ziele angielskie, cynamon, anyż, ziarna kopru.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 562 kcal.
BTW: 9,2/41/42,4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz