środa, 13 stycznia 2021

Zotter White Wine mleczna 40% nadziewana karmelowym ganaszem z winem Muscaris i rodzynkami


Parę lat temu miałam okazję wypróbować już Zotter Handscooped z półsłodkim, musującym winem Muscaris - była to mleczna 50% Muscaris Grapes, a zastosowane w niej wino pochodziło z winiarni Hirschmugl. Obecnie w ofercie Zottera pojawiła się nowa tabliczka z winem Muscaris. Nazywa się po prostu White Wine, a od poprzedniczki różni się o 10% mniejszą zawartością kakao w kuwerturze oraz dodatkiem verjuice (soku z zielonych winogron). Poza tym, są to dwie bardzo podobne czekolady - obie bazują na karmelowo-maślanym ganaszu z winem Muscaris, w którym zatopiono rodzynki pijane owym winem; w obu mamy też dodatek grappy. Mimo to, jest jedna ważna różnica - tym razem Musaris stworzono z winorośli uprawianych w styryjskich winiarniach Zottera, w regionach Sennkogel i Edelsgraben, zaś samo wino powstało w Silberberdzkiej Akademii Witikultury. White Wine zakupiłam na foodieshop24.pl.

Od swej poprzedniczki, White Wine różni się też o wiele jaśniejszą barwą nadzienia. Pachnie niczym marcepan z brzoskwiniami okraszony alkoholem; wyraźnie czuć tu grappę, zaś łagodnego wina nie umiałabym się domyślić jedynie po zapachu. Urzeka gruba warstwa mlecznej czekolady.

Nadzienie okazuje się bardzo gładkie, wręcz śliskie. Nie znajdziemy w nim całych rodzynek, a jedynie ich rozdrobione fragmenty. Mnóstwo tu alkoholowej soczystości położonej na karmelowej bazie: jak z rękawa sypią się skojarzenia z koglem moglem, bezą, ajerkoniakiem. Podkręcona alkoholem karmelowość pozwala wyłonić także brzoskwinie i jasne winogrona; sama obecność wina nadal pozostaje nieoczywista. Trochę tu niebanalnej ziołowości, a mnóstwo świeżości i filuternej słodyczy. O dziwo, łagodna mleczna czekolada wcale mi nie przeszkadzała ani mnie nie zasłodziła. Tym większym jest to dla mnie zaskoczeniem, iż dawną Muscaris Grapes odebrałam jako przeraźliwie słodką. Ciekawe, na ile zmieniła się moja percepcja, a na ile są to po prostu naturalne różnice między tymi dwoma czekoladami.

Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, syrop skrobiowy, białe wino Muscaris, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, masło, grappa, rodzynki, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), słodka serwatka w proszku, verjuice (sok z zielonych winogron), pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, sól, cynamon, ziele angielskie.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 529 kcal.
BTW: 5,5/34/47.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz