wtorek, 5 stycznia 2021

Zotter Espresso Macchiato ciemna 70% nadziewana mlecznym kremem kawowym i białą czekoladą

 
Espresso Machiatto to jedna z nowych propozycji w serii Zotter Handscooped, którą zakupiłam w foodieshop24.pl. Rzecz prosta i klasyczna, można by stwierdzić - ciemna czekolada o 70% zawartości kakao okalająca kawowe nadzienie z dużą ilością surowców mlecznych, doprawione wanilią, kardamonem i cynamonem. Do tego pod główną kuwerturą, tak lubiana przez Zottera warstewka białej czekolady (w obecnym sezonie jakoś mniej mi przeszkadza, niż w poprzednich; może jest umiejętniej używana?). 
 
 
W przekroju tabliczka prezentowała się przepięknie - mam na myśli przede wszystkim kawowo-mleczne nadzienie sprawiające wrażenie miąższystego i soczystego. Idealna wręcz równa proporcja ciemnej i białej kuwertury wprawdzie wyglądała ładnie, ale sugerowała, iż może być za słodko... Miałam ochotę wszak na dominację ciemnej czekolady.

Pachniała przede wszystkim kawowo, z kapką płynnej białej czekolady. Choć wanilia, kardamon i cynamon znajdują się na końcu składu, zajmowały ważne miejsce w sferze aromatu.

 Miąższysty wygląd kawowego kremu nie zawiódł mych przypuszczeń - w ustach przypominał on wręcz... kawowy dżem. Zapewne to skojarzenie brzmi zabawnie, ale to była pierwsza rzecz, jaka przyszła mi do głowy. Soczyście kawowo, przyjemnie mlecznie... Delikatne i nieskomplikowane smaki, okraszone jeszcze korzennymi przyprawami. Czego chcieć więcej od nadziewanego Zottera? Całość przypominała nieco świąteczny kawowy likier, wymieszany z ajerkoniakiem - jednakże o bardzo niskiej wyczuwalności alkoholu (wszak w tej czekoladzie alkoholu nie ma ani krzty).

Z czasem, niestety biała czekolada za mocno dawała o sobie znać - pod koniec degustacji czułam się nieco przesłodzona. Słodycz ta, która nie zabierała mimo wszystko uroku konsystencji nadzienia, wstydliwie wręcz wciągała, toteż ostatni kawałek Espresso Machiatto wciągnęłam zachłannie.

 Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, pełne mleko, syrop skrobiowy, masło, mielone ziarna kawy, odtłuszczone mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, sól, kardamon, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 518 kcal.
BTW: 6/35/43.

1 komentarz:

  1. Jest to jedna z tych nowości-starości, którą sobie darowałam. Nie dość, że ostatnio nie podchodzą mi kawowe czekolady, to jeszcze myśl o tej białej warstwie? Podziękuję. Nie podoba mi się pchanie jej do nadziewanych Zotterów.

    OdpowiedzUsuń