niedziela, 27 września 2020

Taza Toffee Almond & Sea Salt ciemna 60% z karmelem, migdałami i solą


Kolejny weekendowy wyjazd w Sudety wiązał się z chęcią wypróbowania dalszej części asortymentu amerykańskiej marki Taza. W przepięknym miejscu w czeskich Górach Orlickich, zasiedliśmy do degustacji całkiem obiecującej z nazwy Taza Toffee Almond & Sea Salt, będącej ciemną czekoladą o 60% zawartości kakao, należącej do klasycznej serii (z reguły mniej szorstkiej od serii meksykańskiej z tytułu udziału masła kakaowego. W składzie czekolady odnajdziemy toffee stworzone na bazie odparowanego soku z organicznej trzciny cukrowej, soli morskiej, naturalnego aromatu i barwnika). Oprócz tego sól morska występuje także indywidualnie, no i mamy oczywiście migdały.

Asortyment czekolad Taza zakupiłam dzięki uprzejmości sklepu Sekretów Czekolady.

 

Łudziłam się, że Taza rozochoci się nieco jeśli chodzi o objętość i rozmiar dodatków. Niestety, kawałki toffee oraz migdałów były maleńkie i na tyle podobne w strukturze, że ciężko było je od siebie rozróżnić. Czułam się nieco, jakbym jadła batona, nie czekoladę (nowość - tym razem Taza nie przypominała ciastka, lecz batonik). Na pewno jednak w porównaniu do wcześniej próbowanych tabliczek Taza z klasycznej serii, dziś opisywana czekolada cechowała się bardziej charakterystycznym, a przy tym naturalnym smakiem. Jak można się było spodziewać, dużo było tu karmelowej słodyczy, łagodnej i beztroskiej, z lekkim tchnieniem słonych migdałów. Na wysiłek w terenie sprawdziła się znakomicie - ponownie, w każdej innej degustacyjnej sytuacji Taza byłaby dla mnie mało znośna.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, karmel (odparowany sok z trzciny cukrowej, sól morska, naturalny aromat, barwnik karmelowy), migdały, tłuszcz kakaowy, sól morska, wanilia.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 70 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz