sobota, 23 maja 2020

Morin Nicaragua Nicalizo ciemna 70%


 Niedawno sięgnęłam po czekoladę francuskiej manufaktury Morin wykonaną z kakao Chuno pochodzącego z Nikaragui. W sklepie Sekretów Czekolady zakupiłam także inną tabliczkę tej jakże lubianej przeze mnie marki, stworzoną również z ziaren z tego kraju, lecz innych - Nicalizo; także dystrybuowanych przez Ingemann. Nicalizo pochodzi z upraw z górskiej, północnej części państwa. Czekolada o 70% zawartości ziaren Nicalizo ma według Morina charakteryzować się nutami ciemnych owoców i aromatem przypraw. Według Ingemann, kakao to jest mocno czekoladowe, gładkie, kwiatowe, niosące akcenty winogron, rodzynek i drzewa. Dziś opisywana tabliczka zdobyła brąz International Chocolate Awards w 2019 roku.


 Kolor Nicalizo wydawał mi się spokojniejszy i nieco jaśniejszy od Chuno - choć przecież zawartość kakao w obu tabliczkach była taka sama. Nad czekoladą unosił się intrygujący zapach kawy, jabłka z pieprzem (!) oraz suchej, lecz żyznej ziemi.

Pierwszy kęs rozlał się w ustach gładkością. Czekolada oczywiście była masywna jak na Morina przystało; nie da się uciec od typowej dla tej manufaktury konsystencji, a ja za nią przepadam. Choć przyznam, że w Nicalizo wszystko zdawało mi się głębsze, niż to najczęściej u Morina bywa.


W smaku najpierw atakuje nas goryczka. Wspaniała - kawowa, drzewna, ziemista - ze szczególnym naciskiem na kawę. Następnie przychodzą owoce. Sama nie wiem, czy bardziej słodkie, czy cierpko-kwaśne. Ten ich dualizm, balansujący na granicy niedojrzałości, jest bardzo wciągający. To cierpkie winogrona, czarne porzeczki, aronie, kwaśne odmiany jabłek, nie do końca dojrzałe wiśnie oraz agrest. Wszystkie te owoce zostały zanurzone w gęstym owocowym musie, bądź przemienione w jednolite nadzienie wypełniające jakieś ekskluzywne kawowe ciasteczka.

Było tu poważniej, mroczniej i bardziej elegancko niż w Chuno. Spośród tego duetu na dłużej zapamiętam Nicalizo - mocniej przypadła mi do gustu, szczególnie owymi pysznymi wariacjami na temat kawy.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 8,7/43,2/34,6.

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że Morin robi 100 gramowe tabliczki, mniej to byłoby o wiele za mało :)

    OdpowiedzUsuń