piątek, 27 stycznia 2017

Zotter Plum Marzipan in Rum ciemna mleczna 60% nadziewana marcepanem ze śliwkami w rumie i karmelowym nugatem migdałowym


W okresie okołoświątecznym postanowiłam skosztować paru czekolad Zottera, które łączyły w sobie piernikowe smaki. Jedną z takich nadziewanych nowości jest Plum Marzipan in Rum - tabliczka, która ma w sobie wiele z klasyki tego typu, po którą zawsze z chęcią będę sięgać. Jeśli również lubicie takie połączenia, odsyłam Was na zakupy do foodieshop24.pl.

Plum Marzipan in Rum to dwuwarstwowe wnętrze przykryte ciemną mleczną czekoladą (60% kakao). Dolną część nadzienia stanowi migdałowy nugat z karmelem i białą czekoladą, zaś u góry odnajdziemy miąższysty marcepan pełen kawałków soczystych śliwek zatopionych w rumie. Producent w opisie produktu uspokaja, że nie ma się co bać nadmiaru alkoholowych posmaków. Mi nawet nadmiar pijanych śliwek by nie przeszkadzał, ale rzeczywiście równowaga zawsze jest bardziej wskazana.



Czekolada wspaniale przesiąknęła korzennymi przyprawami, które naturalnie wręcz MUSZĄ wystąpić w takiej kompozycji smakowej. Słodziutka, tłuściutka, aromatyczna czekolada cudnie rozpuszcza się w ustach, prócz feerii mlecznych i kakaowych przyjemności uwalniając również akordy waniliowe i cynamonowe. Po tak miłym preludium wkraczamy do środka...


W nadzieniu dominującą rolę przejmuje górna warstwa, od której zresztą pochodzi nazwa całej tabliczki. Soczysty, lekko grudkowaty, bardzo esencjonalny marcepan przejął fioletową barwę od bardzo licznych kawałków śliwek. Soczyste śliwki w połączeniu z pysznym jak zawsze zotterowskim marcepanem już smakują wybornie, a co dopiero, jeśli podlane zostały rumem... Deklaracja na opakowaniu jest prawdziwa - rum nie jest przesadzony, jego smak jest delikatny, po prostu zgrabnie uzupełnia smaki śliwek i marcepanu, tworząc między nimi spoiwo. Trudno mi orzec, jak odbiorą go osoby nietolerujące alkoholu w słodyczach - jak dla mnie bez kropli rumu brakowałoby tu takiej kropki nad i.


Dolne, jasne nadzienie jest o wiele prostsze od górnego. Jest to przede wszystkim słodziutki karmelowy ganasz, kryjący w sobie mnóstwo migdałowych nut (w końcu zawiera migdałowy nugat). Dzięki migdałowemu zacięciu również tej warstwy, całe nadzienie jest bardzo harmonijne. Karmelowa słodycz dodatkowo łagodzi wpływ rumu. Ponadto, dolna warstwa niezawierająca kawałków jędrnych śliwek jest idealnie gładziutka, przez co cudnie zgrywa się z błogą czekoladą.


Plum Marzipan in Rum można podsumować jako wyśmienity pierniczek nadziewany marcepanem i śliwkowymi powidłami na rumie. Gdybym piekła, na pewno wyczarowałabym właśnie coś takiego. Wkrótce porównałam tego korzennego nadziewańca z innym, pozornie dość podobnym. Ale o nim dopiero za kilka dni.


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), migdały, suszone śliwki, syrop cukru inwertowanego, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, brandy z cukru trzcinowego, rum, masło, proszek karmelowy (odtłuszczone mleko, serwatka, cukier, masło), pełny cukier trzcinowy, sól, odtłuszczone mleko w proszku, lecytyna sojowa, słodka serwatka w proszku, wanilia, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon).
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 516 kcal.
BTW: 8,5/32/43

10 komentarzy:

  1. Na śliwki zawsze się skuszę, zwłaszcza, że są tu jeszcze przyprawowe smaki. Jeżeli czekolada jest słodka, to może dobrze, że przełamali to rumem, choć akurat tego alkoholu nie lubię. Zauważyłem, że Zotter coraz chętniej używa 60% mlecznej - oczywiście, wolę ciemną, ale jeżeli czekolada jest mleczna, to jest to właściwa zawartość kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, 60% mleczna w nadziewańcach Zottera sprawdza się szczególnie dobrze!

      Usuń
  2. charlottemadness27 stycznia 2017 13:24

    Świetna była ta tabliczka! Czekolada w formie przepysznego korzennego ciacha,nic dodać nic ująć.Smaki dobrane perfekto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapamiętam ją na długo także dlatego, że tuż po niej mój Mąż poszedł na udaną rozmowę o pracę :D

      Usuń
  3. W takiej marcepanowej tabliczce nawet ten rum by nam nie przeszkadzał :D Brzmi fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś czuję, że byśmy się polubili. Ma wszystkie składniki, które lubię.

    PS Kiedy mnie odwiedzasz? Mam odnowione mieszkanko, a nawet kawę w domu (tyle że sypaną). Musisz obejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli rozumiem, że tabliczka trafia na listę Zotterów do spróbowania? :)

      Będę mieć Cię na uwadze, z chęcią zobaczę odnowione włości :D. Ostatnio Wrocław mi nie po drodze, ale może coś się urodzi.

      Usuń
  5. Ja jest marcepan i rum to ja jestem jak najbardziej na TAK

    OdpowiedzUsuń