czwartek, 5 sierpnia 2021

Soklet Hibiscus ciemna 70% Indie z hibiskusem, pestkami dyni i przyprawami


Po przerobieniu czystych klasyków z asortymentu indyjskiej manufaktury Soklet, zajrzałam do worka z tabliczkami z dodatkami i... wpadłam do niego po czubek głowy! Dzięki sklepowi Sekretów Czekolady mogę eksplorować niebanalne połączenia bazujące na wyjątkowym kakao z gór Anaimalai. Tym razem, klasyczną siedemdziesiątkę podano w towarzystwie prażonych pestek dyni, suszonych kwiatów hibiskusa oraz indyjskich przypraw (cokolwiek za tym stoi). Pestkami dyni posypano taflę, zaś pozostałe dodatki zmieszano w czekoladową masę i podano także w formie pyłku przyprószającego tabliczkę - co widać na zdjęciach.

Soklet Hibiscus pachnie przede wszystkim piernikowo, co pozwala przypuszczać, że nie szczędzono na przyprawach. Zresztą, indyjskie kakao plus przyprawy równa się miażdżące smakowe kombo. 


W istocie, smak czekolady jest niebywały. W pierwszej kolejności, jest obłędnie karmelowa i piernikowa, co w połączeniu z dobrze znaną już powściągliwością tabliczek od Soklet, rzeczywiście sprawia wrażenie jedzenia zwartych korzennych ciasteczek. Spod tej feerii przyprawowego karmelu wypływa kwiatowa kwaskowatość hibiskusa - jest jednak w przeważającej mierze trzymana w ryzach przez ową magiczną fuzję kakao i przypraw. Hibiskus ani przez sekundę nie wybija się na prowadzenie, stąd dziwi wybór go na patrona czekolady.

Pestki dyni to wspaniały uprzyjemniacz, chrupiący i lubiany. Ich smak jest nader charakterystyczny, lecz sama czekolada posiada w sobie taką moc, iż wielokrotnie go przytłacza. Gdy jednak smakowi pestek dyni uda się dojść do głosu, genialnie łączą się z przyprawowo-egzotycznym charakterem tabliczki, jakoś filuternie podkręcając jej orientalność. Po raz kolejny Soklet mnie zachwycił... Nie mogłam się nacieszyć każdą cenną kostką tej wielce oryginalnej czekolady.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, prażone pestki dyni, suszone kwiaty hibiskusa, indyjskie przyprawy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 508,35 kcal.
BTW: 14,25/23,99/58,53.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz