piątek, 12 lutego 2021

Standout Chocolate Inukki India ciemna 70%

Moja kolejna czekolada ze szwedzkiej manufaktury Standout została stworzona z indyjskiego kakao. Ziarna z Indii zawsze szczególnie mnie ciekawią, wydają mi się zapowiedzią niebywałego bukietu orientu. Kakao ze stanu Kerala poznaliśmy już w dwóch Zotter Labooko (starsza 62% i nowsza 70%); teraz Standout zabiera nas dokładniej do dystryktu Idukki położonego w tym stanie. Producentem kakao, z którym współpracę podjęła Standout jest tam GoGround Beans & Spices - spółdzielnia rolnicza, z której dobrodziejstw skorzystał również Zotter. Kakao uzyte do naszej czekolady zostało zebrane w 2017 roku, fermentowane w drewnianych skrzynkach przez 6 dni oraz suszone w cieniu przez 5-6 dni. 

Jak zwykle, Standout proponuje różnego rodzaju napoje do sparowania z czekoladą, z czego niestety nie korzystam, ale bardzo sobie cenię takie rozbudowane informacje na opakowaniu - a przy tym podane w przystępny sposób. Producent podpowiada, iż Idukki India 70% to tabliczka o nutach przede wszystkim klasycznie czekoladowych, z akcentami czerwonego jabłka, rodzynek oraz wiśni.

 Wyjątkowo ciemna tabliczka pachniała przypalonym dżemem z wiśni. Od pierwszego kęsa urzekła mnie idealnym balansem soczystości i paloności - obie te cechy wyraziście ją charakteryzowały, występując we wspaniale zgranym duecie. W istocie, pomyślałam o lekko przypalonych tostach z wiśniowym dżemem, a także o likierze czekoladowo-wiśniowym, niebywale aksamitnym. O tak, degustacja Idukki India kojarzyła się z zapadaniem w mrocznym aksamicie... Unosiło się nad nią kuszące tchnienie pieprzu, kardamonu i wanilii. To także świeże i naturalne galaretki wiśniowe oblane niebotycznie gładką czekoladą, oraz - tu dość odmienne skojarzenie - mięciutkie racuchy z jabłkami, żurawiną i rodzynkami.

Idukki India to intrygujące połączenie mroku, świeżych owoców, pachnących ciast, przenoszących w daleką podróż przypraw. Następne jakże oryginalne indywiddum od Standout. Takie oblicze indyjskiego kakao różni się wprawdzie od prezentowanego przez tak lubiany przeze mnie Soklet, ale również jest cudowne.

 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 572 kcal.
BTW: 10/37/51.

1 komentarz: