niedziela, 28 lutego 2021

Antidote ciemna 84% Ekwador z kwiatami lawendy i czerwoną solą

Cóż przyniesie nam Panakeia, bogini zdrowia i dobrostanu? Za pośrednictwem manufaktury Antidote, częstuje nas ona ciemną czekoladą o 84% zawartości ekwadorskiego kakao Arriba Nacional, wzbogaconą o kwiaty lawendy oraz hawajską czerwoną sól alaea. Tak bowiem Red R. Thalhammer nazwała kolejną swoja tabliczkę - właśnie Panakeia. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady, pozwoli nam odkryć kolejną twarz wolnoprażonych ziaren z Ekwadoru, połączonych z niebanalnymi dodatkami - jak to zresztą Antidote ma w zwyczaju.

Lawendowe płatki, rozsypano na spodzie tafli w niezbyt wielkiej obfitości - wcale nie wyglądały imponująco. W zasadzie bardziej radośnie prezentowała się już sama wierzchnia część tafli, podzielona jak zwykle u Antidote na charakterystyczne kostki, które kojarzą mi się z przyciskami. By odnaleźć drobinki soli, należy zaś wytężyć wzrok. Całość pachniała delikatnie lawendowo, z sugestią typowo kwiecistej palety smaków.

 W ustach czekolada układa się dziwacznie: maślano-mydlanie. Ma się poczucie, że te niepozorne płatki lawendy przeniknęły na wskroś całą tabliczkę, intensyfikując jeszcze kwiatowość i owocową egzotykę kakao Arriba Nacional. Myślałam o perfumach oraz o jakimś dziwacznym tworze, jakim mogłoby być masło lawendowe. Mój Mąż nie mógł przeskoczyć skojarzenia ze środkami czystości o lawendowym zapachu, dlatego Panakeia nie za bardzo przypadła mu do gustu.

Soli w początkowym etapie degustacji nie wyczułam niemal wcale. Dopiero później kilka razy trafiłam na jej ziarenka, które zaprezentowały całkiem mocne smakowe przebłyski, bez większego rozwinięcia. Wypadły one dość chaotycznie, dość dziwacznie przełamując zdominowaną przez lawendę kompozycję.

 Jak na 84% kakao i intensywność lawendy, całość i tak wypadła dość lekko, za co należy się pochwała - przed degustacją najbardziej obawiałam się, iż Panakeia mnie przeciąży.

Skład: ziarna kakao, pełny cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, kwiaty lawendy, czerwona sól alaea, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 84%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 606 kcal.
BTW: 12/46/37.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz