Tiramisu to jedna z najnowszych Zotter Handscooped, która kusiła mnie przede wszystkim prostotą. Ta zakupiona na biokredens.pl tabliczka jest rzeczywiście świetnym odzwierciedleniem włoskiego deseru tiramisu. Pod kuwerturą z mlecznej czekolady o 50% zawartości kakao kryje się ganasz z mascarpone, białej czekolady oraz praliny migdałowej z wanilią. Oprócz tego mamy jeszcze warstwę kawowej kuwertury, okalającą ganasz czekoladowo-kawowy z rumem. Dla mnie, kawowego nałogowca, taka propozycja brzmiała bardzo smakowicie.
Czekolada pachniała ciepłem korzennych przypraw, piernikiem zanurzonym w śmietankowej, lecz mocnej kawie. Dodatkowo temperaturę podkręcał aromat rumu i iluzja marcepanu (wszak mamy tu migdały). Gdy wgryzłam się we wszystkie warstwy, podniebienie zostało zalane wspaniałą latte z nutą rumu, w której kawa mimo wszystko wiedzie słuszny prym nad tłustym mlekiem, a dobry alkohol też nie jest w stanie jej przyćmić. Fakt zastosowania mlecznej, a nie ciemnej kuwertury także sprawiał, iż kawa cały czas mogła grać pierwsze skrzypce. Do tego urocza warstewka kawowej czekolady otulająca czekoladowo-kawowy ganasz - ah, kawa i czekolada to tak doskonały, spójny duet...
Jasne, górne nadzienie nadaje delikatności kompozycji. Śmietankowe mascarpone świetnie zgrało się z migdałami, białą czekoladą i wanilią, tworząc bazę, na której pięknie ułożyły się kawa, czekolada i rum. Temperaturę podgrzały wanilia, kardamon oraz cynamon. To świetna, przytulnie słodka, nieprzekombinowana i konsekwentna w smakach propozycja na chłodny wieczór.
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, mascarpone (śmietana, białka mleka, cukier, surowy cukier trzcinowy, aromat waniliowy), syrop ryżowy, mleko, odtłuszczone mleko w proszku, rum, słodka serwatka w proszku, kawa w proszku, migdały, mielone ziarna kawy, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), pełny cukier trzcinowy, wanilia, lecytyna sojowa, sól, kardamon, cynamon, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier).
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 525 kcal.
BTW: 6,5/35/45.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz