poniedziałek, 11 marca 2019

Willie's Cacao Rio Caribe Gold ciemna 72% Wenezuela

  
Skoro tak długo zwlekałam z eksploracją czekolad marki Willie's Cacao, w końcu z impetem rzuciłam się na nie. Rio Caribe Gold, zakupiona oczywiście poprzez sklep Sekretów Czekolady, to ciemna czekolada o 72% zawartości wenezuelskich ziaren Trinitario, uprawianych w okolicach miasta Rio Caribe leżącego na półwyspie Paria. Producent wskazuje na liczne nuty kawowe i orzechowe charakteryzujące tę tabliczkę.

 

Dzień po degustacji wenezuelskiej Idilio Origins Barlovento, stworzonej wprawdzie z ziaren Criollo, nasza Rio Caribe Gold pachniała mi dość podobnie. Czekolada roztaczała woń świeżą i chłodną, niczym lody śmietankowe i morska bryza, a także majowa łąka po przymrozku. W ustach okazała się syropowa i gęsta, atakując nas mieszaniną kawy i drewna, tak esencjonalną, iż kojarzącą się z likierem czekoladowo-kawowym. Tak bardzo gęsta i zwarta, a jednocześnie cudnie rozpuszczająca się, soczysta, jakby piankowa w środku niczym nierealnie zagęszczone marshmallows. Pomyślałam o kakaowej bezie posypanej delikatnymi wiórkami kokosa.

 

Rio Caribe Gold jest niczym gorąca czekolada do picia, z gęstymi grudkami nie do końca wymieszanymi w tłustym mleku - podana z dodatkiem espresso w zimnym glinianym kubku. Podczas degustacji coraz to mocniej zaczęły wkraczać do akcji nuty orzechowe: masła fistaszkowego i orzechów włoskich. To tabliczka, która swą deserowością naturalnie budziła skojarzenia z dopiero co próbowaną Barlovento od Idilio, jednak była od niej zdecydowanie intensywniejsza, bardziej gęsta, a także mocniejsza w swej słodyczy. Z czystym sumieniem mogę nazwać ją inwazyjną - w bardzo smakowity i wciągający sposób.

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 537 kcal.
BTW: 9/34,8/41,5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz