czwartek, 17 stycznia 2019

Zotter Holy Night Burning Bright (Roasted Almonds) mleczna 50% nadziewana prażonymi migdałami


Rozpracowywania świątecznej oferty Zotter Handscooped ciąg dalszy! Zakupiona w biokredens.pl, Holy Night Burning Bright, w nieświątecznej wersji nazywa się po prostu Roasted Almonds. I ta nazwa mówi o niej niemalże wszystko. Nasza Handscooped charakteryzuje się bardzo prostym składem, co zapowiadało kolejną nieprzekombinowaną, przyjemną czekoladę. Pod kuwerturą z mlecznej czekolady o 50% zawartości kakao, kryje się mleczny nugat z migdałów, wzbogacony o całkiem spore kawałki prażonych i karmelizowanych migdałów.


Czekolada pachniała obłędnie migdałowo, co zostało jeszcze podkreślone drzewno-ziemistym, a przy tym łagodnie mlecznym zapachem czekolady. Nadzienie okazało się być mocno zbite, tłuste i sycące, lecz daleko mu było do jakiejkolwiek przesady - po prostu wypełniało usta niczym porządnie wykonane migdałowe masło. Umiarkowanie słodkie, delikatnie podkreślone wanilią, bez przesadnej korzenności - było po prostu maksymalnie migdałowe, pozbawione mdłości czy suchości (a mam wrażenie, choćby po doświadczeniach z Walnut Nougat, że w wersji wegańskiej mogłoby takie być).

Umiarkowanie słodka mleczna czekolada świetnie zgrywała się z charakterem nugatu. Gdyby użyto kuwertury o mniejszej zawartości kakao, prawdopodobnie szala przechyliłaby się w stronę przesłodzenia. Przyjemnie słodkie były również kawałki migdałów, których trochę znalazło się wewnątrz nugatu. Były one solidnie podprażone (lecz nie przepalone) oraz uwodzicielsko skarmelizowane - z przyjemnością jadłabym je także solo.


Roasted Almonds to jedna z tych Handscooped, której gramatura wystarczyła nam w zupełności. 70-gramowa tabliczka nasyciła nas, pozwoliła nacieszyć się wyważoną i przemyślaną kompozycją. Nabrałam wielkiej ochoty na podobne interpretacje innych orzechów, nieco jako zadośćuczynienie choćby wspomnianej wyżej nieudanej Walnut Nougat. W dziś opisywanej czekoladzie wszystko było proste, smaczne i na swoim miejscu.

Skład: surowy cukier trzcinowy, migdały 27%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, masło, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, wanilia, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 9,6/38/43.

1 komentarz: