niedziela, 12 listopada 2017

Zotter Yacon Beer & Whisky ciemna 70% nadziewana karmelowym ganaszem z piwem yacon i whisky


 Wśród najnowszych nadziewanych Zotterów znajduje się kilka perełek, na których posiadaniu najbardziej mi zależało. Jedną z nich jest dziś opisywana Yacon Beer & Whisky. Ponieważ Zotter ostatnimi czasy mocno postawił na peruwiańskie kakao, swe podróże uwieńczył nie tylko doskonałymi single-origin Labooko, ale i kilkoma Handscooped inspirowanymi Peru. Gdy tylko dowiedziałam się, iż Zotter stworzył czekoladę z "peruwiańskim piwem", byłam przekonana, że chodzi o kukurydzianą chichę. Gdy jednak zakupiłam tabliczkę w biokredens.pl i pragnęłam więcej się o niej dowiedzieć, okazało się, iż yacon beer to zupełnie inny trunek, wcale nie uwarzony w Peru...


 Piwo yacon, mające znaczny udział w naszej czekoladzie, zostało uwarzone w Milli's Bio-Oase a austriackiej Karyntii. To piwo klasycznie uwarzone z wody, słodu jęczmiennego i chmielu, doprawione do tego peruwiańską rośliną yacon, rosnącą w Andach (ale dającą się z powodzeniem uprawiać w Europie - yacon użyty w naszej czekoladzie został wyhodowany w gospodarstwie Milli's Bio-Oase). Yacon osiąga wysokość dwóch metrów, zaś szczególną wartość odżywczą mają jego słodkie bulwy, z wyglądu przypominające ziemniaki. Ich smak ponoć przypomina mieszankę jabłka z arbuzem. Cenione już przez Inków rośliny, są bogatym źródłem aminokwasów, minerałów i witamin, a także fruktooligosacharydów spełniających rolę prebotyczną. Wartościowe są także łodygi i liście yaconu, z których napar ma silne właściwości antyoksydacyjne.

 Piwo yacon zostało umieszczone wraz ze szkocką whisky w karmelowym ganaszu, otoczonym kuwerturą z ciemnej czekolady o 70% zawartości kakao. Nie miałam zielonego pojęcia, czy w ogóle odczuję obecność yaconu w tabliczce, ale już sam fakt połączenia karmelu z alkoholem i czekoladą przez Zottera brzmiał dla mnie bardzo smacznie.


 Przekrój tabliczki również prezentował się apetycznie. Pomiędzy zbyt cienkimi jak na mój gust warstwami ciemnej czekolady leżało gładziutkie nadzienie o ciepłej, jasnokarmelowej barwie. Yacon Beer & Whisky pachniała nieco marcepanowo, choć migdałów tu ani śladu. Wyraźnie przebijał się alkohol, trudny do konkretnego zidentyfikowania i nazwania. Woń zwiastowała karmelową słodycz umiejętnie przełamaną goryczką kakao i kroplą alkoholu.

 Sama ciemna czekolada stanowiła na tyle cienką warstwę, że gdyby nie fakt, iż nadzienie szybko i gładko rozpuszczało się w ustach, ciężko by było odczuć jej wpływ na całość kompozycji. Tymczasem czekolada zostawała w buzi po aksamitnym rozpłynięciu się nadzienia, przez co mieliśmy jeszcze chwilę na jej celebrowanie, a dopełniała ganasz znakomicie swą lekką palonością. Dlaczego w dotychczas próbowanych nowych Zotter Handscooped, kuwertura jest taka cieniutka?


 Nadzienie, jak wyżej wspomniałam, cechowało się błogą gładkością, wręcz zahaczającą o śliskość. Cudnie rozpuszczało się w ustach, niczym najdelikatniejsze lody, wypełniając je głębokim karmelowym smakiem. O tak, ten ganasz to subtelny karmel w najczystszej postaci, zamknięty w formę kremową i lekką. Charakteru nadaje mu dodatek alkoholi, i choć jest on bardzo przyjemny, czasami chciałam poczuć sam czysty karmel. Ten karmelowy ganasz to milion razy bardziej udany twór, niż analogiczne nadzienie w Muscaris Grapes chociażby - zarówno pod względem wyważenia smaku, jak i konsystencji.

Tak jak się spodziewałam, bardzo ciężko byłoby mi wyodrębnić, czego dodaje tabliczce yacon. To po prostu kolejny dobry chwyt Zottera. Mógł pokusić się o stworzenie czekolady z samym piwem yacon, bez dodatku whisky. Whisky bowiem pasuje tutaj doskonale - naturalnie łącząc się z karmelem i czekoladą w doskonałe trio. Co zaś z piwem? Umyka... Sam słód jęczmienny również mieszać się może z całością kompozycji, dopełniając ją. Chmiel umyka niepostrzeżenie pod mocą samego karmelu i alkoholu. A co dopiero nieznany mi zupełnie yacon....



 Zotter Yacon Beer & Whisky to super pyszny nadziewaniec, którego mogłabym zjeść z Mężem o wieeeele więcej, niż tradycyjne dla Handscooped 70 gramów. Niby delikatna i subtelna, słodziutka i aksamitna, tak smakowicie karmelowa, ale jednak alkohol daje jej pazura. Nie mniej jednak obecność yaconu traktuję jako ciekawostkę, która do kwestii smaku raczej wiele nie wnosi. Mogę się założyć, że czekolada, dajmy na to, Caramel & Whisky smakowałaby bardzo podobnie...

Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, piwo yacon (woda, słód jęczmienny, yacon, chmiel), syrop cukru inwertowanego, whisky, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, proszek karmelowy (odtłuszczone mleko, serwatka, cukier, masło), karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, sól, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 505 kcal.
BTW: 6,2/33/40

2 komentarze:

  1. Zotter ciągle wymyśla coś nowego, trudno za nim nadążyć. Na szczęście Zotter Polska robi za miesiąc prezentację, więc mam nadzieję, że uzupełnię wszystkie braki w nowościach. Tylko ta tendencja do zmniejszania warstwy czekolady w Handscooped trochę martwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się nadążać :D. Kolejne nowości od Zottera zawsze mnie bardzo cieszą. Też mnie martwi to zmniejszanie kuwertury, albo zastępowanie jej części białą czekoladą... Lepsza by była grubsza warstwa ciemnej lub ciemnej mlecznej!

      Usuń