czwartek, 15 września 2022

Fossa Fermented Yomogi mleczna Filipiny z herbatą hongcha i bylicą


Na zakończenie przygody z japońską herbacianą serią od singapurskiej manufaktury Fossa pozostawiłam sobie Fermented Yomogi. Jest to mleczna czekolada stworzona z filipińskiego kakao, połączona z ziołem yogomi (japońską bylicą), które zostało sfermentowane i wymieszane wraz z herbatą hongcha. Bylica ma nieść aromaty młodych traw, zaś hongcha kwiatów imbiru. Producentem herbat, który podjął współpracę z Fossa przy wykreowaniu tej tabliczki jest również tym razem Kajihara Tea Garden z prefektury Kumamoto. Herbaciano-czekoladowe cuda możecie nabyć w sklepie Sekretów Czekolady.


Tafla ma barwę stonowaną i spokojną w swej ciemności. Pachnie delikatną herbatą z mlekiem, lecz owa woń prędko zostaje pochłonięta przez swoistą wilgoć: grzybnię, mech, glebę. W ustach  każdy kęs rozlewa się gładko i gęsto, w śmietankowy sposób - mam wrażenie, że mleko wpływa tu bardziej na konsystencję, niż na smak, bowiem mleczność jest bardzo subtelna. Prym wiedzie herbata solidnie okraszona cytrusami: cytryną, grejpfrutem, limonką, a także pozbawionym wybujałej pikantności imbirem. Pomyślałam również o kiełkach lucerny i rzodkiewki, ale również z rozmytą ostrością. Wszystko jest w tej czekoladzie równoważne, a przy tym posiada spory ładunek mocy. Kakao i herbata godzą się ze sobą i przeplatają w harmonii. Zdecydowanie, japońskie trio od Fossa jest godne wielkiej pochwały.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, liście herbaty.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz