sobota, 3 września 2022

Dick Taylor Blackberry Bergamot ciemna 65% z jeżynami i olejkiem bergamotkowym


Dick Taylor potrafi zaskakiwać swoimi sezonowymi propozycjami - tak stało się również tym razem. 65% kakao z Belize, prezentowane już w wielu odsłonach przez tę manufakturę, połączono z osobliwymi dodatkami: suszonymi jeżynami i olejkiem bergamotkowym. Oryginalne cudeńko zakupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.


Zapach przepięknej tabliczki to niezwykle urokliwy miks - wino, taniny, herbata earl grey... Olejek bergamotowy wraz z jeżynami i mocą kakao tworzą niebywały winno-herbaciany zestaw. Kiedy smakujemy czekoladę okazuje się, iż drobinki jeżyn są wyraziście wyczuwalne - wręcz ugruntowują strukturę czekolady. W sferze smaku bergamotki jest już o wiele mniej, niż w zapachu. Za to niesamowicie odznaczają się jeżyny, jakby wtłoczono w taflę sprasowany blok suszonych jeżyn. Zaskoczyło mnie, iż to właśnie jeżyna, a  nie bergamotka - przykrywa w dużej mierze walory belizyjskich ziaren. Kakao zdaje się mieć w tym wszystkim śmietankowe nuty, a to wrażenie jest zintensyfikowane niesamowitą gęstością czekolady - znaną wśród dzieł Dick Taylor. Jeżynowe wino przeplata się z jagodami i jeżynami w śmietanie, zasypanymi karmelizowanym cukrem. To był obłędnie pyszny eksperyment.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, suszone jeżyny, tłuszcz kakaowy, olejek bergamotkowy.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 57 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz