środa, 18 listopada 2020

Kuná Raw Nibs Atacama Salt ciemna 71% Ekwador z nibsami kakaowymi i solą

 
To już moje trzecie podejście do czekolady, w której ekwadorska marka Kuná używa soli jako jednego z dodatków. Bardzo mocne i dynamiczne połączenie pokazała nam w Cardamom-Salt, zaś o wiele łagodniejsze, niemalże niewyczuwalne - w Physalis-Salt. Tym razem, mieliśmy zmierzyć się z solą wprost z pustyni Atacama, zestawioną z surowymi nibsami kakaowymi. Tak skomponowana posypka zdobiła ciemną czekoladę o 71% zawartości kakao uprawianego w okolicach rezerwatu biosfery Sumaco na rodzinnych farmach Indian Kichwa. Kuná Raw Nibs Atacama Salt zakupiłam poprzez sklep Sekretów Czekolady.

 
Dwie trzydziestogramowe tabliczki prezentują się pięknie z obfitą (lecz nieprzesadzoną) nibsową posypką. Soli niestety zbyt wyraźnie dostrzec się nie dało. Pachniała świeżością morskiej bryzy i kwaskowatością niedojrzałych owoców. 

Pierwsze chwile w smakowaniu tej czekolady fundują nam 100% ekwadorskiego szaleństwa. Zatapiamy się w totalnej owocowej soczystości i słodyczy. Banany, mango, truskawki, jeżyny, wiśnie, papaja - wszystko ociekające żywymi sokami. Raptem - ta boska energia zupełnie zmieniła swój kierunek. Z jednego basenu przeskakujemy do drugiego, z światła - w mrok. Oto wciąga nas imperial russian stout, wysokoalkoholowy, kawowy, gęsty, z posmakiem rumu. Przez dłuższą chwilę pozostawałam w uśmiechniętym zdumieniu wywołanym tym nagłym zwrotem akcji.

 
Nibsy - choć soczyste, świeże, dzikie, ziołowe i wspaniałe - nieco przeszkadzały mi w czerpaniu pełni satysfakcji z głębokiej dynamiki tej czekolady. Dobrze, iż sama czekolada nie była zbyt wylewnie aksamitna, lecz dość zwarta w swej konsystencji - przynajmniej kontrast między nią a nibsami nie okazał się zanadto szokujący.

Pozostało też we mnie pytanie - gdzie sól? Mogłabym jej szukać wypływającej z specyficznej kwaskowatości tej czekolady, tudzież z jej surowego rysu... Jednakże na pewno nie stwierdziłabym w ciemno i wprost, iż sól (i to przecież nie byle jaka!) ma w tej kompozycji znaczący udział. Podsumowując, wielopłaszczyznowość tej czekolady wprowadziła mnie w niemałą konsternację. Nieprzewidywalna - to dobre słowo na określenie Kuná Raw Nibs Atacama Salt.


 Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, surowe nibsy kakaowe, sól.
Masa kakaowa min. 71%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 633 kcal.
BTW: 10/47/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz