środa, 14 sierpnia 2013

Toms ciemna z karmelem, płatkami kukurydzianymi i olejkiem miętowym


Kolejny raz dzięki Pewnej Kochanej Osóbce stałam się właścicielką czekolady duńskiej marki Toms. Pierwsze doświadczenie z produktami tej firmy było bardzo pozytywne, toteż z dużym entuzjazmem podeszłam do degustacji tabliczki Mint & Karamel. Ponadto, niespotykana fuzja smaków wydawała się być niezwykle kusząca.

Zawartość masy kakaowej na poziomie 60% gwarantuje wyrazisty smak kakao, a przy tym nie zagraża ona totalną dominacją nad walorami użytych dodatków. A dodatki są prawdziwą perełką i czynią tą tabliczkę wyjątkową... 

Czekolada posiada delikatny, odświeżający aromat miętowy, który kusi do spróbowania pierwszej kostki. Smak? Kakao, kakao i jeszcze raz kakao, a dodatki w niezwykle oryginalny sposób podkreślają jego naturalną głębię. Po pierwsze - płatki kukurydziane, które przyjemnie chrupią i urozmaicają konsumpcję powoli rozpływającej się w ustach czekolady. Zawierają sól, tak samo jak drobinki maślanego karmelu - słoność pozostaje na języku na długo po przełknięciu kęsa i genialnie komponuje się z intensywnością kakao. Sam karmel jest nienarzucającym się, słodkim dodatkiem - taka forma zdecydowanie mi odpowiada. No i mięta. Nie przytłumia całości, staje się świeżym akcentem, świetnie wzbogacającym kompozycję. Super!


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, karmel 4% (cukier, tłuszcz mleczny, tłuszcz roślinny, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, sól, lecytyna sojowa), płatki kukurydziane 2% (mąka kukurydziana, cukier, sól, słód jęczmienny), lecytyna rzepakowa, aromat, olejek miętowy 0,05%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 550 kcal.


1 komentarz:

  1. Rany, jak ty trafiasz na takie dziwne (ale ciekawe) czekolady. Połączenie mięty, karmelu i płatków kukurydzianych, tego jeszcze nie grali.

    OdpowiedzUsuń