Zawsze cieszy mnie posiadanie w swej kolekcji całej
limitowanej edycji Lindta. W tym przypadku, satysfakcja jest tym większa, że
jest to edycja wydana we Włoszech. Ponadto, ni widu ni słychu o niej nawet na włoskiej
stronie internetowej producenta. Jedyny
ślad w Internecie dotyczący tego wydania znalazłam na… tureckim blogu o
czekoladach.
Gorzka Piacere Alla Menta została skonsumowana jeszcze we
Włoszech, mleczna Bonta Di Cocco czeka jeszcze na swoją kolej. W ten weekend to
mój Ukochany wybierał tabliczkę do degustacji, stąd nie dziwi fakt, że znowu
wypadło na białą czekoladę – które to ostatnimi czasy często się tutaj
pojawiają. Nie ubolewam z tego powodu, gdyż przekonałam się, że dobra biała
czekolada jest na wagę złota. Lindt pod tym względem potrafił mnie zachwycić (że
wspomnę o doskonałych Joghurt Himbeer-Vanille, Zitrone Buttermilch i Nocciola).
Tym razem również mnie nie zawiódł.
Cytryna w białej czekoladzie Lindta od razu przywołała na
myśl wspomnianą wyżej boską Zitrone Buttermilch. To jedna z tych czekolad,
podczas której spożywania ohom i ahom nie było końca. Zwykła kandyzowana skórka
cytryny nie była w stanie zastąpić tamtego wybornego nadzienia, ale przecież z zasady
miał to być zupełnie inny produkt. Sam zapach jednak okazał się być podobny, co
już na wstępie pozytywnie nastawiło mnie do tego wyrobu.
Tabliczka grubsza niż Excellence, co w tym przypadku okazało
się absolutnym dobrodziejstwem, bowiem czekolada jest aksamitna, maślana, mięciutka,
aromatyczna… Takie białe czekolady KOCHAM! Kawałki kandyzowanej skórki cytryny
zostały zatopione w niej w niezbyt dużej ilości, a jednak zupełnie
wystarczającej, aby stanowić harmonijny dodatek. Nie było by przyjemne, gdyby cząstki
te zastosowane w nadmiarze przyklejały się do zębów i swym charakterystycznym
smakiem przyćmiewały to, co najważniejsze – czyli samą czekoladę. Uff, całe
szczęście tak się nie stało.
Miłość do Lindta rośnie z każdą kolejną tabliczką… :)
Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, odtłuszczone
mleko w proszku, kandyzowana skórka cytryny 4,9% (skórka cytryny, syrop
glukozowo-fruktozowy, cukier, dekstroza, kwas cytrynowy), naturalny aromat
cytrusowy, lecytyna sojowa, aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz