czwartek, 27 października 2022

Mirzam Alphonso Mango biała z mango


Od dawna pragnęłam wypróbować czekolady z manufaktury Mirzam. Po pierwsze, przyciągały mnie oryginalną egzotyką - siedziba firmy znajduje się w Dubaju. Po drugie, grafiki opakowań ciekawych wariantów smakowych totalnie urzekały mnie swoją urodą. Sklep Sekretów Czekolady sprawił mi ogromną radość możliwością zamówienia części asortymentu Mirzam. Pewnego majowego wieczoru, po niezwykle harmonijnej praktyce jogi - postanowiłam dodatkowo rozpieścić się ich białą czekoladą z indyjskim mango Alphonso. Dziś opisywana tabliczka należy do Monsoon Collection, inspirowanej tropikalną porą deszczową.


Miękko łamiąca się na części witrażowo podzielona tabliczka pachnie przecudnie egzotycznie: świeżym masłem wymieszanym z rozdrobnionym mango i odrobiną korzennych przypraw. W ustach już w ogóle dzieją się cuda: nadal miękko, ale jednak z pewną filuterną, dziką szorstkością - rozpościera się mlecznie-słodkie mango lassi z niesamowitą lekkością i świeżością mango, a przy tym... Masło kakaowe, które również odznacza się zaskakująca lekkością i świeżością, co nie przeszkadza odnaleźć w nim nut tytoniowych oraz kadzidlanych, które nadają całości kompozycji wybornej ekskluzywności. Ta czekolada naprawdę zabiera w podróż... Jest jedną z droższych białych tabliczek w mojej degustacyjnej historii, ale było warto...


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, mango Alphonso.
Masa netto: 70 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz