Za sprawą czeskiej manufaktury Ajala miałam już okazję skosztować czekolady z cascarą, czyli skórką owoców kawy z fragmentami miąższu. Teraz, także dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogłam zapoznać się z takowym połączeniem w wykonaniu singapurskiej marki Fossa. Tak jak w przypadku Ajali, cascarę zestawioną z ciemną czekoladą. Niestety w przypadku dziś opisywanej tabliczki nie wiemy nic o pochodzeniu kakao, ani nawet o jego procentowym udziale. Wiemy za to, iż duet z cascarą był możliwy dzięki współpracy Fossa z PPP Coffee.
Matowa tabliczka posiada bardzo wyrazisty, świeży i soczysty zapach: wariacji na temat kawy i wiśni. W ustach rozpuszcza się prędko i miękko, mając w sobie wtedy coś z konsystencji gładkiego jogurtu. Świeżość tej czekolady jest wręcz morska i po zaznajomieniu się już z cascarą teraz łatwo mi pookreślać oryginalne akcenty tu zawarte - idealnie pasuje mi tu po prostu stwierdzenie, jakoby "sok z kawy" został zaklęty w czekoladę. Jest to sok z iluzją wiśniową, a także likierową. Z czasem połączenie kieruje nas w stronę rodzynek najlepszej jakości (może maczanych w dobrym alkoholu), a także suszonych śliwek.
Kolejny raz, cascara okazała się niesamowicie wdzięcznym dodatkiem, w urokliwy i niepowtarzalny sposób przemieniającym czekoladę. Życzyłabym sobie większej popularności tego surowca.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 582 kcal.
BTW: 2,4/49,5/37,3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz