Dobrze jest wrócić do lubianej czeskiej marki Ajala! Wszystko to za sprawą sklepu Sekretów Czekolady. Stałam się posiadaczką trzech kolejnych tabliczek z tej manufaktury - jako pierwszą zaprezentuję Wam ciemną o 60% zawartości kakao z Haiti, wzbogaconą o słowackie czerwone wytrawne wino Dominus Bio z winiarni Domin & Kusicky.
Jak to u Ajali, cudnie zdobiona tabliczka uświetnia przebieg degustacji - obcowanie z tym maleństwem jest nader przyjemne. Czujemy zapach drewna i czarnych porzeczek wprost z krzaka, mając pewność, iż smak zaprezentuje jeszcze więcej...
Rozlanie się czekolady po kubkach smakowych przenosi nas na leśną polanę, górska łąkę usłaną kwiatami. Jest miękko, gęsto i soczyście. 60% kakao oferuje znaczną słodycz, lecz jednocześnie raczymy się wieloma szlachetnymi, wytrawnymi nutami. Wilgotny cukier puder zebrał na sobie kwiatowej pyłki, obtoczył prażone ziarna kawy wymieszane z dojrzałymi, wręcz przejrzałymi wiśniami (czuć aspekt fermentacji). Wino wybrzmiewa nam także jako lukrecja, egzotyczne drewno, kadzidło... Z bardziej łagodnych nut: mamy po prostu mnóstwo czerwonych owoców zanurzonych w subtelnym alkoholu i oblanych deserową czekoladą, z przyjemną galaretkowatą, scukrzoną warstewką.
Wino oczywiste i nieoczywiste, tak urokliwie połączone z kakao i trzcinowym cukrem... To smaczna, pełna i radosna czekolada.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 552 kcal.
BTW: 7,88/36,4/47,39.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz