piątek, 6 maja 2022

Zotter Cherries & Pumpkin Marzipan ciemna mleczna 60% nadziewana ganaszem wiśniowym i marcepanem z pestkami dyni


To już mój ostatni w tym sezonie Zotter Handscooped, zakupiony na foodieshop24.pl - w moich zapasach pozostały jeszcze egzemplarze z innych serii. Zotter upodobał sobie połączenie wiśni z migdałami; zaprezentował nam już wiele jego odsłon, a i tym razem zaproponował coś nowego w tym temacie. Dziś przed Wami Cherries + Pumpkin Marzipan: ciemna mleczna czekolada o 60% zawartości kakao, kryjąca dwie warstwy nadzienia. Mamy marcepan z musem z prażonych pestek dyni oraz ganasz wiśniowy z dodatkiem marcepanu, doprawiony cytryną i wanilią. Brzmi pysznie!


Czekolada pachnie jesienią: opadłymi liśćmi, mokrym drewnem, nalewką wiśniową (choć przecież nie ma ku krzty alkoholu), marcepanem i piernikami. W przekroju oraz na języku - nadzienie jest przecudownie soczyste. Sama czekoladowa kuwertura zdaje się wyjątkowo wytrawna - nie zidentyfikowałabym jej jako ciemnej mlecznej sześćdziesiątki; poszłabym raczej w kierunku ciemnej osiemdziesiątki. Cała słodycz kompozycji płynie z nadzienia. Cierpkie i soczyste wiśnie są urokliwie głębokie w smaku; ich wymieszanie z odrobiną marcepanu jakby podbiło ich naturalne walory. Sam marcepan natomiast również jest niesamowicie soczysty, z alkoholowym tchnieniem - a przypominam, że nie ma tu zupełnie alkoholu. To chyba moc migdałów sprawia takie wrażenie. Posmak prażonych pestek dyni tylko czasem gdzieś majaczy; ginąc pod siłą klasycznego marcepanu.

Zgodnie z moimi oczekiwaniami - to była pełna uroku i mocnych smaków uczta dla podniebienia. Tego typu Handscooped należą do ścisłego grona moich ulubieńców.


Skład: marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, syrop skrobiowy, wiśnie, koncentrat wiśniowy, pestki dyni, suszone wiśnie, odtłuszczone mleko w proszku, lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), sól, olej z gorzkich migdałów, wanilia.
Masa kakaowa min. 60%
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 502 kcal.
BTW: 8,8/33/38.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz